Hopp til innhold

Bybrannen «sitter i» fortsatt

Det brenner langt sjeldnere i Ålesund enn de fleste andre steder landet. Ålesunderne tror at bybrannen i Ålesund i 1904 har skapt holdninger til brannsikkerhet som de fortsatt nyter godt av.

Ålesund fra Aksla (Fjellstua)

Dagens Ålesund er formet etter bybrannen i 1904. Byen ble gjenreist i jugendstil.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Natt til lørdag 23.januar 1904 var en katastrofenatt for byen Ålesund. Klokka 2 om natten brøt brannen ut. Det var en stormfull natt, og til tross for stor innsats for å slukke brannen, var dette umulig i den sterke vinden. Mesteparten av byens trehusbebyggelse ble lagt i ruiner. Opp av asken steg dagens by, en by bygd i jugendstil.

Bybrannen i Ålesund 4

Frå NRK-produksjonen om bybrannen i Ålesund.

Foto: Svein Winther / NRK

Bybrannen 2

NRK laga ein dokumentar i samband med 100-års-markeringa i 2004.

Foto: Svein Winther / NRK
Arild Juell-Andersen

Arild Juell-Andersen i If skadeforsikring.

Foto: If
Bybrann vandring

Hvert år gjenomføres en bybrannvandring på dagen for Ålesundsbrannen. Byhistoriker Harald Grytten ledet bybrannvandringen i mange år.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX
Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK
– Denne brannen har hatt en positiv innvirkning på inntillingen til folk. Befolkningen i Ålesund har en mer bevisst holdning til å tenke brannsikkerhet, sier Arild Juell-Andersen i If skadeforsikring.

– Dramatikk skaper holdninger


Meningsmålingsselskapet Sentio har gjennomført en undersøkelse som viser at hver fjerde innbygger i Møre og Romsdal mener at bybrannen i Ålesund fortsatt påvirker folks holdninger til brannsikkerhet.


– Vi ser ofte at det må dramatiske hendelser til for at folk skal endre holdninger, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland.

– Støkken sitter fortsatt i

En gjennomgang av branntallene fra Direktoratet for Sikkerhet og beredskap for perioden 2000-2009 viser at det er færre boligbranner i Ålesund enn byer som Oslo, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Molde og Skien. Tallene er sett i forhold til antall husholdninger. Ålesund ligger også under landsgjennomsnittet.

– Det kan godt være at støkken de fikk den gang, fortsatt sitter igjen som nedarvede holdninger. En viktig årsak er nok også at bykjernen i Ålesund ble gjenreist som murbygg. Brannen var utløsende årsak til at vi fikk loven om murtvang. Derfor har bygårder i dag vegg i mur som går helt over takhøyde, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

Bybrannvandring og minnesmerker

I svarene på undersøkelsen spesifiserer folk hva det er som gjør at bybrannen fortsatt påvirker folks holdninger. Her blir det pekt på markeringen av bybranndagen hver natt til 23. januar, minnesmerkene som er satt opp i byen og historiene om brannen som fortsatt lever blant folk.

- Fjernvarme hindrer brann

Knut Arve Tafjord i Tafjord kraftvarme tror ikke på teorien om at bybrannen er årsaken til at det brenner mindre i Ålesund.

– Årsaken er rett og slett at de ikke ryker ut av pipene til folk mer, sier Tafjord som mener at det er ordningen med fjernvarme som er grunnen.

– Omlegging til fjernvarme har hatt stor betydning for brannstatistikken. Vann tar ikke fyr, og samtidig blir belastningen på det elektriske systemet mindre, sier Tafjord som har installert fjernvarme i hus i Ålesund siden begynnelsen av 80-tallet.

Byen er Bergen


Nær 850 hus brant ned i bybrannen i Ålesund. Mer enn 10 000 personer ble hjemløse. Men selv om Ålesunderne har stor tiltro til egen brannsikkerhet, og at det er relativt få branner i Ålesund, er det en by som har færre branner enn Ålesund. Byen er Bergen og der er det lite brann.

– Det er da verdt å merke seg at også Bergen har bybranner høyt oppe i den kollektive hukommelsen, sier Juell-Andersen.


Vestlandshovedstaden har hatt flere store bybranner forrige århundre, blant annet gikk 380 bygninger tapt i en storbrann i 1916. Eksplosjonen på Vågen i 1944 startet også mange branner.