Ber kommuner sikre eiendommer for allmenn jakt

NJFF ber kommuner sikre allmenn jakt når Statskog svikter og selger unna eiendommer i Møre og Romsdal.

Sotå i Molde

SOTÅ: Området Sotå i Molde ligger nå ute til salgs for 3,7 millioner kroner. Dette er den 16. eiendommen Statskog selger i Møre og Romsdal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Norges jeger- og fiskerforbund ber kommunene ta ansvar når Statskog selger seg ut av Møre og Romsdal. Forbundet vil at kommunene skal kjøpe eiendommene for så sikre at folk flest fremdeles kan jakte.

– Det er at politikerne i en budsjettprosess setter av penger til å kjøpe arealet, og gjør terrenget allment, både på jakt- og fiskerettigheter, sier Åsa Fredly fra Norges jeger- og fiskeforbund i Møre og Romsdal.

Kristiansund sikrer eiendommer

Åsa Fredly

Åsa Fredly, ved Norges jeger- og fiskeforbund, vil at kommunene tar ansvar og kjøper terreng som Statskog selger i Møre og Romsdal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Kristiansund kommune har sikret seg eiendommene som Statskog har solgt, noe som NJFF nå ber andre kommuner i fylket gjøre.

– I de områdene er det opplæringsjakt, og en liten del av tiden brukes til jakt for allmennheten, forteller miljøvernleder i Kristiansund kommune, Aud Stølen.

Tirsdag kunne NRK fortelle at Statskog er i gang med å selge den 16. eiendommen i Møre og Romsdal, og jegerne merker at det er vanskelig å få slippe til.

– Dette skal ikke være en rikmannssport. Det skal være en mulighet for alle sammen å få slippe til, uten at det skal koste skjorta, sier jeger Pål Rossvoll.

Sotå til salgs

Sotå i Molde er den 16. eiendommen Statskog selger i Møre og Romsdal, til en prislapp på 3,7 millioner kroner.

– Nå har vi snart ikke areal igjen for allmennheten, så dette skulle vi gjerne ha beholdt, sier Fredly.

På lista over statseide skogseiendommer i Møre og Romsdal, står no kun tre igjen. To i Molde, og en i Gjemnes. At kommunene går inn og kjøper områdene er en mulighet for å redde resten av allmennjakten.

De to jegerne Morten Hammerås og Pål Rossvoll har allerede mistet flere av sine gamle terreng, etter oppkjøp.

– Det som er virkelig synd med utviklingen er at det blir mer og mer privatisering. Det er veldig leit, sier Hammerås.

Morten Hammerås og Pål Rossvoll

Jegere Morten Hammerås (f.v.) og Pål Rossvoll.

Foto: Eirik Haukenes / NRK