Kan stenge bedrift på grunn av råtten lukt

Aleris Aluminium på Raudsand i Nesset kan måtte holde stengt for andre gang på få måneder inntil de klarer å redusere lukten.

Aleris Aluminium Raudsand (Reox) Nesset

Aleris Aluminium Raudsand har mottatt svært mange naboklager siden starten i 2009.

Foto: Willy Husby

Dårlig lukt har vært ei plage på Raudsand i svært mange år. Helt siden den gamle aluminiumsrensebedriften Aluscan var i virke på 90-tallet, etterfulgt av Reox-oppstarten i 2007, har naboer som bor i en halv kilometers omkrets slitt med ekkel lukt.

Stenge for andre gang

I sommer bestemte Miljødirektoratet seg for å stenge bedriften frem til alle luktkravene ble overholdt. Da gjennomførte bedriften 18 tiltak for å redusere lukten, som av naboer blir karakterisert som «stikkende lukt av råtne egg».

– Det viser seg nå at det er behov for enda flere tiltak. De er nødt til å overholde luktkravene for å drive videre, sier seksjonsleder i direktoratet Ingvild Marthinsen, som mener bedrifta snart må få orden på utslippa.

Nå melder direktoratet i en pressemelding at de vurderer å stenge aluminiumsprodusenten igjen, frem til bedriften har sendt inn dokumentasjon som viser at de er innenfor luktkravene.

Bedriften har nå produsert som vanlig siden august, men med en betingelse på at bedriften måtte måle lukt jevnlig.

De nye målingene viser at luktkonsentrasjon i utslippspunktet er mange ganger høyere enn målinger fra 2013, og derfor er det ikke forsvarlig å drive videre.