NRK Meny
Normal

Aleris kan ikke garantere et luktfritt nabolag

Aleris Aluminium Raudsand har i årevis mottatt naboklager om en «stikkende lukt av råtne egg». Produksjonssjefen sier at de jobber knallhardt med forbedring, men kan ikke garantere en luktfri fremtid.

Aleris Aluminium Raudsand (Reox) Nesset
Foto: Willy Husby

Aleris Aluminium Raudsand i Nesset har måttet stenge virksomheten etter at de måtte betale til sammen 150.000 kroner i døgnmulkt til staten. Miljødirektoratet mener at bedriften ikke overholder luktkravene.

Jon Amund Sletnes
Foto: Aleris

– Vi fikk ikke forlenget frist av Miljødirektoratet, og derfor måtte vi stenge produksjonen frem til vi får bygd en ny pipe. Vi er absolutt ikke interesserte i å drive ulovlig og tar derfor disse kravene på alvor. Den nye pipa vil ha en positiv effekt, men vi kan ikke garantere at det blir 100 prosent luktfritt, sier produksjonssjef Jon Amund Sletnes, som ble ansatt i 2012.

Taper penger

Stengingen har alvorlige økonomiske konsekvenser for bedriften, men produksjonssjefen mener likevel at miljøkravene er viktigere enn det økonomiske tapet.

– Vi taper mye penger på å holde stengt frem til august, men vi har ikke et alternativ. Vi kan selvsagt ikke drive hvis vi ikke overholder kravene om mindre lukt.

Unngår permitteringer

For at aluminiumsprodusenten skal klare å overholde kravene må de sette opp en ny pipe slik at gassene blir mer tynnet ut enn de er i dag. 27. november i fjor kom Miljødirektoratet med de nye kravene. Sletnes forteller at det var en komplisert prosess å få i orden den nye pipa. Nå har bedriften endelig fått leveringsdatoen, men det fører likevel til at de må stenge hele sommeren.

– Vi vil unngå å permittere de ansatte selv om vi har stoppet produksjonen. Derfor har vi heller begynt med vedlikeholdsarbeid samtidig som vi avvikler ferie, sier Sletnes.

Kjenner ikke til «stikkende lukt av råtne egg»

Dårlig lukt har vært ei plage på Raudsand i svært mange år, og naboer som bor i en halv kilometers omkrets slitt med ekkel lukt. Sletnes har ikke kjent lukten som blir beskrevet som «stikkende lukt av råtne egg».

– En stund tilbake hadde vi problemer med renseanlegget vårt, og da husker jeg at vi slet med en sterk lukt av ammoniakk. Meninger om lukt er forskjellig fra person til person. Nå er det tilfelle at vi ikke klarer å overholde luktkravene, og det lover vi å jobbe knallhardt med.

Flere naboer har også klager på dårlig kommunikasjon med bedriften. Naboen Willy Husby, som snakket med NRK.no tidligere denne uken, mener at en telefonsvarer ikke er godt nok.

– Vi har ikke folk på jobb hele døgnet, og derfor syns vi at det er mest effektivt å sjekke beskjedene samlet for å så gi tilbakemelding, forteller Sletnes.