Åpnet hyperavansert senter: – Dette er noe hele Norge kommer til å bruke

Næringsminister Monica Mæland åpnet den nye innovasjonsarenaen i lokalene til Norsk maritime senter i Ålesund tirsdag ettermiddag.

Monica Mæland og Per Erik Dalen

Det var en imponert næringsminister Monica Mæland som åpnet Åpning Blue Innovation Arena i Ålesund. Her snakker hun med Per Erik Dalen i Ålesund Kunnskapspark

Foto: Remi Sagen / NRK

Dette skal bli en arena for avansert simulering, visualisering, virtual prototyping og entreprenørskap.

Blue Innovation Arena er på 800 kvadratmeter og inneholder store 360 visualiseringsflater, en virtual reality lab og en startup lab for gründere og entreprenører.

Teste ut ny teknologi

Åpning Blue Innovation Arena

En virtuell næringsminister åpner en virtuell arena.

Foto: Remi Sagen / NRM

Tirsdag var 170 personer samlet fra næringsliv, akademia og offentlige myndigheter samlet for å bivåne åpningen, og næringsministeren gjorde det med virtuelle briller på.

– Det er fantastisk. Dette er jo en "sløydsal", en katapult som vi kaller det, hvor forskere, studenter, gründere og bedrifter samarbeider om å teste ut ny teknologi. Det er akkurat det vi trenger nå, både her i Ålesund, men også i hele Norge. Jeg er sikker på at det ikke bare blir et lokalt testsenter. Dette er noe hele Norge kommer til å bruke, sier næringsminister Monica Mæland.

Prøve og feile

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland mener næringslivet må ha tilgang på det siste og det beste innenfor digital teknologi.

Foto: Remi Sagen

Det er Ålesund Kunnskapspark som står bak Blue Innovation Arena. Den skal koble sammen teknologi, mennesker og kunnskap.

Flere lokale bedrifter og gründere i Ålesundsområdet er allerede i gang med prosjekter innen VR-visualisering og virtual prototyping. Det er også planen at det offentlige skal kunne bruke arenaen til sine prosjekter.

– Det betyr at en kan prøve og feile, en kan tape og vinne. Her går det veldig fort, og vi er avhengig av at vårt næringsliv har tilgang på det siste og det beste, sier Monica Mæland.

– Det er nå vi må gripe mulighetene

Prosjektleder Jan Børre Rydningen sier at dette er Norges mest avanserte senter innenfor visualiseringen. Han tror dette vil skape store muligheter.

– Det er egentlig uante muligheter. Samtidig er det slik at næringslivet er nødt til å kjenne sin besøkelsestid. Dette er noe av det viktigste som kommer til å skje innenfor digitalisering. Vi kan godt sette oss ned og vente på at ting skal skje, men da er vi sannsynligvis for seint ute. det er nå vi må gripe mulighetene, sier Jan Børre Rydningen.