– Vi tar dette veldig tungt

Politimester Ingar Bøen sier at de hver dag ønsker å gjøre en best mulig jobb. – Når det skjer slike feil så synes vi det er veldig trasig og vi skulle gjerne hatt det ugjort.

Ingar Bøen

Politimester Ingar Bøen understreker at de som først og fremst har det fælt i denne saken er de pårørende og de som var involvert i ulykka.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

En fritidsbåt med tre menn om bord kjørte natt til søndag på en holme utenfor Ålesund. I 00.30-tiden ringte ifølge Sunnmørsposten ei kvinne til politiet og meldte fra om en mulig båtulykke. Politiet satte ikke igang aksjon før på morgenen. Da fikk de melding om en båt som gikk i ring på fjorden og to menn som sto på en holme og ropte etter hjelp. To menn ble plukket opp fra holmen mens den tredje mannen ble funnet død i sjøen søndag formiddag.

Ulykkesbåten som kjørte på Tyskholmen

Dette er båten de tre mennene var i da ulykka skjedde.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Da politimester Ingar Bøen fikk melding om hendelsen sier han at det var viktig å få klarhet i hva som hadde skjedd. Han sier det er vanskelig å spekulere i hva som kunne vært gjort annerledes.

– Vi konstaterer at vi ikke klarte å fange opp innholdet i den meldingen som kom, og det har vi beklaget fra første sekund. Vi har ikke lagt noe skjul på den feilvurderingen som ble gjort fra vår side.

Politiet har gått gjennom lydloggen fra hendelsen som bekrefter at de burde ha satt i gang en redningsaksjon basert på meldingen som ble ringt inn. Ifølge politimesteren var det ikke konkurrerende oppdrag som gjorde at de ikke aksjonerte, men at de ikke oppfattet fakta i meldingen som kom inn.

Ingenting imot at Spesialenheten ser på saken

Nå har Spesialenheten varslet at de vil undersøke saken, selv om politimesteren besluttet å ikke varsle dem.

– For oss er det helt greit. Vi har ingenting imot at de ser på saken. Her er et regelverk som sier når vi skal sende saken til Spesialenheten, og ingen av de punktene var oppfylt her.

– Mange har kritisert at dere ikke kontaktet Spesialenheten. Ville du gjort det samme i dag?

– Den vurderingen jeg gjorde første dagen, den står også i dag.

– Ønsker å gjøre en best mulig jobb

De som var på jobb på operasjonssentralen da meldingen kom inn blir ikke suspendert mens undersøkelsene til Spesialenheten pågår. Politimesteren understreker at alle i politiet tar dette veldig tungt.

– De som først og fremst har det fælt i denne saken er de pårørende, og de som var involvert i ulykka. Men også vi, som er i politiet og ble involvert på den måten vi ble involvert på, tar dette veldig tungt.

Han sier at de hele tiden ønsker å gjøre en best mulig jobb.

– Når det skjer slike feil så synes vi det er veldig trasig, og vi skulle gjerne hatt det ugjort.

– Hva kan dere gjøre nå for at dette ikke skjer igjen?

– Hver dag jobber vi for å gjøre minst mulig feil. Det er noe som gjennomsyrer hele arbeidet vårt. Når vi har gjort en feil må vi evaluere, og se om det er noe vi kunne gjort annerledes, og det gjør vi også i denne saken her.