NRK Meny
Normal

– Røyken var som en blanding av olje og maling

Harald Sundberg fra Bergen var satt i matsalen på «Nordlys» da det begynte å brenne. – Røyken var veldig tjukk, og virket som en blanding av olje og maling, sier Sundberg.

Hurtigruta brenner

Hurtigruteskipet «Nordlys» begynte å brenne rundt klokken 9 torsdag morgen.

Foto: Karl Ivar Engesæt

Sundberg og rundt 230 andre passasjerer var ombord i hurtigruteskipet «Nordlys» da det begynte å brenne rundt klokken 09.30 torsdag morgen.

SISTE: Politiet bekrefter at to personer er døde etter brannen om bord i «Nordlys». 16 personer er skadde, to av dem kritisk. Ingen flere er savnet.

Sundberg satt og spiste i matsalen sammen med australske gjester da den sorte, tjukke røyken veltet ut av matsalen.

NTB melder at brannen startet i maskinrommet, men Sundberg mener det virker som brannen begynte i matsalen.

Jan Harald Sundberg

Harald Sundberg satt og spiste ombord på «Nordlys» da det begynte å brenne.

Foto: Privat

– Det var en veldig tjukk røyk, og det virket som en blanding av olje og maling som veltet ut av matsalen, sier Sundber til NRK.no.

Totalt 235 personer ble evakuert, de fleste av dem passasjerer.

Sundberg selv måtte fraktes til land i livbåt. Til tross for den sterke røykutviklingen, opplevde Sundberg situasjonen som relativt udramatisk.

– Det gikk egentlig ganske rolig for seg. Nå sitter vi på Rica Parken hotell, der man har samlet mange av passasjerene i en av de store salene. Vi har fått mat, og politet står med lister og teller passasjerer. Håndteringen er rolig og profesjonell, sier Sundberg.

Australiere på Parken Hotell

Australske Wendy Blaxland og hennes sønn Thomas satt og spiste med Harald Sundberg ombort på «Nordlys» da brannen startet. Her fra Rica Parken hotell.

Foto: Harald Sundberg

– Løp ut med et speilegg

Elin Ørjasæter var gjest på et annet hotell i Ålesund, Radisson Blu Hotel, da det begynte å brenne på «Nordlys».

Hun måtte forlate hotellet i all hast for å gjøre plass til passasjerer fra hurtigruteskipet.

– Politiet kom inn i matsalen og sa at vi måtte komme oss ut. Bare de ansatte fikk være igjen, og jeg løp ut med et speilegg i hånda, sier Ørjasæter til NRK.no.

Hun forklarer at at brannalarmen gikk, og at den trolig ble satt i gang av noen de ansatte for å at gjestene skulle komme seg ut.

– Alle eiendeler er fortsatt på rommet. Jeg ringte hotellet nå nettopp, og de sa at det ikke var snakk om at vi kunne komme tilbake ennå, sier Ørjasæter, som legger til at hun og mange hotellgjester befinner seg i den uoversiktlige situasjonen.

Hurtigruta brenner

Totalt 235 personer ble evakuert da hurtigruteskipet «Nordlys» begynte å brenne torsdag morgen.

Foto: Karl Ivar Engesæt

– Voldsom røykutvikling

Karl Ivar Engesæt var på vei til jobb i Ålesund, da han så den kraftige røykutviklingen fra «Nordlys». Han snudde bilen umiddelbart bilen for å hente fotoutstyr.

– Jeg stod på en haug et stykke unna. Jeg var vei til jobb da jeg så den voldsomme røykutviklingen, og snudde bilen. Nå hører jeg også at de har evakuert bygninger i Ålesund sentrum, sier Engesæt til NRK.no.

Ifølge Hovedredningssentralen Sør-Norge er situasjonen uavklart. Tre personer er brakt til sykehus, og samtidig er deler av Ålesund sentrum evakuert på grunn av stor røykutvikling, melder NTB.

Hotellet stenges i to dager

Radisson Blu Hotel opplyser at hotellet av sikkerhetsmessige årsaker vil holde stengt i to dager som følge av brannen på MS «Nordlys».

På grunn av nærheten til brannen måtte hotellet evakueres, skriver Radisson Blu i en pressemelding.

– Verken gjester eller ansatte er skadet eller utsatt for fare. Men på grunn av hotellets beliggenhet har vi valgt å evakuere. Våre ansatte har gjort en formidabel innsats med å finne alternativ overnatting og hjulpet våre gjester med å flytte både dem og bagasje til andre hoteller i området, sier Nina Viddal, Sales Manager ved Radisson Blu Hotel Ålesund.

Radisson Blu Hotel, Ålesund ligger midt i byen ved hurtigrutekaien.