NRK Meny
Normal

– Kan ikke bare skrote Moldejazz

En av Moldejazz' gründere er overrasket over at festivalen kan miste status som knutepunktfestival. Han tror på videre liv for den langtlevende jazzfestivalen.

Petter Pettersson

FORBAUSET: En av festivalens gründere, Petter Pettersson, håper på videre liv for hjertebarnet.

Foto: Gunnar Sandvik

Torgeir Dahl

SKUFFET: Ordfører Torgeir Dahl er skuffet over at Moldejazz mister støtte.

Foto: Fredrik Lauritzen

– Jeg blir veldig forbauset om de mange knutepunktinstitusjonene bare blir skrotet. De utgjør store og tunge kulturinstitusjoner rundt omkring i landet med veldig mange medarbeidere og ansatte, sier en av Moldejazz' gründere, Petter Pettersson.

Onsdag ble det klart at alle landets knutepunktfestivaler, bortsett fra Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge, mister støtten dersom Regjeringen får viljen sin.

Det betyr at blant annet Moldejazz i fremtiden må søke støtte fra Norsk kulturråd og konkurrere på lik linje med andre festivaler.

Tror på videre støtte fra kulturministeren

– Gjennom fordelingen mellom stat, fylke og kommune er det generert store kulturmidler på regionalt og lokalt plan som neppe ville kommet uten knutepunktordningen. Det var et genialt opplegg for å utløse kulturpenger rundt omkring i landet, mener Pettersson.

Signalene fra Regjeringen er at festivalene i større grad må klare seg selv. Festivalgründeren har derimot fortsatt tro på at staten stiller opp.

– Thorhild Widvey har sagt at staten skal stille opp og matche støtten fra private aktører. Moldejazz har vært veldig flinke på sponsormarkedet, og hvis kulturdepartementet matcher sponsorbeløpene og man i tillegg får støtte fra kulturfondet, er det ikke sikkert det blir så gale, sier han.

– Det skuffer meg

Gjennom 20 år har Moldejazz hatt knutepunktstatus. Molde-ordfører, Torgeir Dahl, er skuffet over at kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge beholder pengestøtten.

– Det skuffer meg at man har skilt mellom de to og de øvrige, og at vi da faller ut. Samtidig opplever jeg at det gir oss en mulighet til å faktisk argumentere for hvorfor Moldejazz bør videreføres som knutepunktinstitusjon, så jeg ser muligheten ved at man har beholdt to, sier Høyre-ordføreren.

Han, som Pettersson, har troen på videre liv for jazzfestivalen.

– Jeg opplever ikke at Moldejazz som institusjon er truet av den økonomien vi har, for den er vi i ferd med å få kontroll på. Men det er klart at det betyr at denne festivalen vil være annerledes, enn det vi tradisjonelt har vært, sier Dahl.