Hopp til innhold

– Jeg kunne kjenne vingeslagene

Hun ville fotografere havørn. Og drømmen ble oppfylt til fulle. Stedet er Smøla. 23 havørner og flere kråker kjempet om samme bytte.

Wigdis Wollan fikk akkurat den opplevelsen hun var ute etter, da hun oppsøkte området ved Edøya ved Smøla. Området er kjent for den store havørnbestanden. Men det er ikke hverdagskost å få dem slik inn på livet.

– For meg er disse fuglene luftens konge. Og her kunne jeg rett og slett kjenne vingeslagene. Dette var en virkelig stor opplevelse, forteller Wigdis Wollan til NRK.

– Ble bitt av basillen

Hun har utviklet fotograferingen til en hobby. Og havørnfotografering er Wollans fremste interesse.

– Jeg hentet frem igjen fotograferingen da barna ble store. Først gikk det mest i landskap og portretter. Men en gang jeg var ute i båt var det en havørn som fulgte etter. Jeg tok mange bilder. Og jeg fikk til ett skikkelig flott bilde. Da var jeg bitt av basillen, forteller Wollan.

– Det var helt vilt

Siden den gang har Vigdis Wollan vært lidenskapelig opptatt av havørnfotografering. Hun er leder i Smøla kameraklubb. Smøla er et område med mye havørn. Bestanden er også blitt kjent som følge av en konflikt med utbyggerne av vindkraft.

– Vi hadde gått ut til et sted hvor det er lagt ut åte. Og plutselig var der 23 ørner rundt oss. Det var helt vilt. Det gikk rett i pekefingeren, og jeg tok over 2000 bilder, forteller en engasjert Wollan til NRK.

– Må kjenne ørnas bevegelser

I helga besøkte hun et sted som blir driftet av Smøla Naturopplevelser. Det er strenge regler rundt bruken av området, og det må være mørkt når mennesker går inn dit. Havørna må for all del ikke forbinde stedet med mennesker.

– For å ta slike bilder må man nok først lære ørna å kjenne. Man må kjenne ørnas bevegelser og føre kamera deretter. Så må man selvsagt ha god optikk, med god lysstyrke. Kamera må være rimelig kjapt, slik at du kan fryse bevegelsene med kort lukkertid. Deretter er det bare å øve og øve, forteller Wollan.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL