NRK Meny
Normal

– Høies Molde-ønske ble et dilemma

Avgått direktør i Helse Midt-Norge, Trond Michael Andersen, ble kjent med Høie sitt ønske om Molde allerede i august. – Et dilemma for meg, sier han.

Trond Michael Andersen

– Når eiers ønske er kjent, så er spørsmålet hva som ligger i det og i hvilken grad det er noe som har betydning for prosessen videre, sier Andersen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Midtveis i høringen om sykehusstriden i Nordmøre og Romsdal, var turen kommet til Trond Michael Andersen, som tredde ut av sin stilling i oktober - bare dager etter styreleder Marthe Styve Holte.

Fra før er det kjent at helseminister Bent Høie sa til Holte i august at han helte mot Molde i spørsmålet om tomtevalg for plasseringen av det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal.

Marthe styve holte og kolbjørn almlid

Tidligere styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, ble også kjent med Høies Molde-ønske allerede i august.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Under fredagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen fortalte en følelsesladet Andersen om at også han ble kjent med Høie sitt ønske den samme måneden under en samling i Stockholm.

Dette opplevde den daværende direktøren som problematisk.

– Jeg opplevde det som et dilemma, for når eiers ønske er kjent, så er spørsmålet hva som ligger i det og i hvilken grad det er noe som har betydning for prosessen videre, sier Andersen.

Lederflukt

Han forteller at styret i Helse Midt-Norge var såpass tidlig i prosessen på daværende tidspunkt, at de ikke hadde begynt å konkludere med noe som helst.

– Derfor var Høies ønske et dilemma, særlig når vi ellers hadde ganske tett kontakt med Helse Møre og Romsdal for å få status på prosjektet.

I oktober var det slutt for både styreleder Marthe Styve Holte og direktør Andersen.

Holte fikk beskjed fra Høie om å avsette direktøren, noe hun ikke aksepterte. Holte valgte heller å gå, mens Andersen gikk bare få dager senere som følge av at han ikke følte tillit fra statsråden.

– Kravet fra statsråden kom som et sjokk på meg, sier Andersen under fredagens høring.

Både Andersen og Holte avviser at de har gitt styringssignaler til det lokale helseforetaket om tomtevalg, og de avviser også at deres avganger er knyttet til plasseringen av det nye fellessykehuset.