NRK Meny
Normal

– Helt uaktuelt å gå nordover til Trøndelag

Flere politikere på Sunnmøre mener det er uaktuelt å gå nordover til Trøndelag dersom Møre og Romsdal blir tvunget til å gjøre et retningsvalg i forbindelse med regionrefomen.

Lena Landsverk Sande og Anders Riise

Ordfører i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V) og ordfører i Hareid og leder i Sunnmøre regionråd Anders Riise (H) er to av politikerne som sier nei til å gå nordover til Trøndelag

Foto: NRK

– Mange på Nordmøre vil gå nordover, og fylkesordfører Jon Aasen (Ap) tror hele Møre og Romsdal vil gå den veien dersom en blir nødt til å gjøre et valg.

Men det synes ikke ordføreren i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V), er en noen god idé.

Lena Landsverk Sande

Ordfører i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V).

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg fikk litt sånn hakeslepp da jeg hørte at fylkesordføreren vår hadde vært tydelig på dette i media. For Vanylven sin del og for kommunene rundt er det en Amerika-reise å dra til Trondheim. Vi føler en sterkere tilknytning til Bergen enn til Trondheim, sier Lena Landsverk Sande.

Regionreformen

Det er knyttet stor spenning til hva som blir utfallet av arbeidet med regionreformen. Et stort flertall av fylkespolitikerne ønsker å beholde Møre og Romsdal som i dag. Men på Nordmøre er debatten om i full gang om nordmøringene skal være en del av Møre og Romsdal eller bli en del av en Trøndelagsregion.

Mange har møtt fram for å høyre diskusjonen om kva fylke nordmørskommunar bør høyre til.

Mange hadde møtt frem på folkemøtet i Kristiansund for en uke siden for å høre synspunkter på skifte av fylke.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Debatten som startet etter vedtaket om at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skal ligge på Opdøl i Molde, har skapt et stort engasjement på Nordmøre. Plasseringa av hovedkvarteret for Møre og Romsdal Politidistrikt i Ålesund har bare forsterket engasjementet.

I tillegg er det flere kommuner som uavhengig av sykehusdebatten ser nordover til kommuner i Sør-Trøndelag i forbindelse med kommunereformen.

Dersom Nordmøre velger å gå nordover, blir restfylket for lite. Det store spørsmålet er hva som da skjer dersom Møre og Romsdal må gjøre et valg.

Aasen: – Et fornuftsekteskap

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) som har et sterkt ønske om å beholde dagens Møre og Romsdal, tror at hele Møre og Romsdal vi trekke nordover og inn i en Midt-Norge region dersom det må gjøres et valg.

Jon Aasen

Fylkesordfører i Møre og Romsdal Jon Aasen (Ap).

Foto: Roar Halten / NRK

– Ja, i et fornuftsekteskap. Ikke med følelser og ikke med ryggmargen vår, men vi må tenke lenger. Vi må se hvor vi har mest å utvikle oss på, og hvor har vi konkurranse på det vi er gode på. Da har vi størst muligheter til å samle oss nordover. Går vi sørover konkurrere vi med Bergen på det vi selv er veldig god på, sa Jon Aasen etter folkemøtet Kristiansund i forrige uke.

– Sunnmøre ser sørover

Men flere lokalpolitikere på Sunnmøre som NRK har snakket med, vender tommelen ned for et slikt ekteskap med trønderne. Ordfører i Hareid og leder i Sunnmøre regionråd mener sunnmøringene vil se i en helt annen retning.

– Sunnmørskommunene tror jeg faktisk vil velge å gå sørover. Det er fordi vi føler en nærere tilknytning til Vestlandet. Men det kan være at det blir dannet nye regioner. Det er ikke sikkert at en vil bruke de regionene som helseforetakene bruker. Her er det en åpnng for å diskutere andre løsninger og det tror jeg Sogn og Fjordane vil være åpen for å diskutere, sier Anders Riise.