Hopp til innhold

– Folk må ut og måke takene sine

Noen steder er det så mye som 1,5 meter snø på hyttetakene. – Det er best å få det vekk fortest mulig oppfordrer Reidar Furset som onsdag rykket ut for å måke hyttetak.

Hyttetak inn mot Strandadalen og Svemorka

Slik ser det ut på hyttetakene på Strandafjellet. Fra hyttetaket der Reidar Furset måker ser man inn mot Strandadalen og Svemorka.

Foto: Reidar Furset

Flere timer har onsdag gått med til å måke hyttetak på Strandafjellet for Reidar Furset. Han passer hytta til noen slektninger og etter tips fra en hyttenabo rykket han onsdag ut.

For mandag snødde det såpass at det fortsatt er bare så vidt pipene stikker opp av snøen som har lagt seg på takene i hyttefeltet.

Mye snø på veranda

Det har også samlet seg store mengder snø på verandaen på hytta.

Foto: Reidar Furset

– Det er mye løs snø. Snøen som kom på mandag har kommet rett ned, og hyttetaket har ikke blitt tømt med vinden. Så her er 1,5 meter på det meste, forteller Furset. Når NRK snakker med han står han på taket og måker enda.

– De nederste 30 centimeterne er kornete, tung og våt, men det å fjerne den nå når den er løs og lett, kontra å vente på mer snø eller regn, det utgjør kjempestor forskjell.

Meldt mer snø

Anne Solveig Andersen

Meteorolog Anne Solveig Andersen.

Foto: Marit Hommedal

Meteorolog Anne Solveig Andersen sier at det er mer nedbør på vei. Ikke store mengder, men det kan komme litt i dag og natt til torsdag før det går mot tørrere vær.

– Nedbøren kommer som snø i indre og høyere strøk, sier Andersen.

Furset mener derfor det er best å få vekk deler av snøen så fort som mulig og oppfordrer de med hytte å sjekke hyttetakene sine der snøen har lagt seg.

– Man må komme seg på plass og få tømt taket. Det er viktig. Det er førjulsvinter enda. Hvis det skal komme like mye snø etter jul så må det bli katastrofe for de hyttene som er litt oppi åra. Folk må opp og måke, oppfordrer Furset.

Slik bør du gå frem når du skal måke

Kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, Sigmund Clementz, sier at de hvert år får henvendelser fra folk som har fått problemer med sine hyttetak grunnet mye snø.

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring

Foto: IF skadeforsikring

– Norske hyttetak tåler vanlige snømengder, men kommer det store snømengder og tung snø, så må folk følge med og måke taket, sier Clementz.

Han oppfordrer folk som bor langt unna hyttene sine om å avtale med noen som bor nærmere om å sjekke tilstandene rundt hytta med jevne mellomrom.

Blir hyttetaket svært tungt, vil det kunne skade reisverket til hytta. Men måking kan i seg selv føre til skader ifølge Clementz, derfor har han noen tips om hvordan en bør gå frem.

– Tenk alltid på sikkerheten til den som måker taket. Og måk aldri den ene siden og deretter den andre. Belastningen kan bli så stor på den ene siden av hyttetaket at konstruksjonen vil kunne få skader. Så måk litt og litt på hver side.