NRK Meny
Normal

– UDI må heretter holde seg unna idrettshaller

ÅLESUND (NRK): Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, ber UDI heretter holde seg unna idrettshaller når det skal oppretts asylmottak. – Det er ikke barn og unge som skal betale regninga, sier han.

Harald Tom Nesvik

REAGERTE MED GLEDE: Harald Tom Nesvik er parlamentarisk leder i Frp.

Foto: Terje Reite / NRK

Lokalpolitikerne i Ålesund ville tilby storhallen Sparebanken Møre Arena som akuttmottak for 500 asylsøkere. Etter en heftig debatt lå alt til rette for at de første asylsøkerne skulle flytte inn, i midten av desember.

Fredag formiddag hasteinnkalte kommunen til pressekonferanse. UDI hadde trukket seg fra planene i siste liten.

– Jeg reagerte med glede. Jeg tenkte endelig. Endelig har fornuften seiret. Endelig har man hørt på folket, sier Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik.

Sparebanken Møre Arena

SPAREBANKEN MØRE ARENA: Dette er den store idrettshallen Ålesund kommune ville tilby til akuttmottak for 500 asylsøkere.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

UDI trekker seg

UDI trekker seg ut av planene fordi behovet for akuttmottak har avtatt. Både over Svinesund og Storskog er strømmen av asylsøkere betydelig redusert siste ukene. Da UDI startet forhandlingene med styret i Ålesund Storhall AS og Ålesund kommune, ankom det over 400 asylsøkere daglig.

Sunnmørshallen, eller Sparebanken Møre Arena som den nå heter, huser til vanlig treningsaktiviteter, turneringer innen forskjellige idretter, messer, konserter og konferanser. Det siste arrangementet som skulle holdes var det store juleballet for alle elevene i de videregående skolene i Ålesund.

– Komikveld

Flere store arrangementer var i ferd med å bli avlyst på grunn av omdisponeringen til asylmottak. Ett av arrangementene var Sportsklubben Herds Møre Cup.

– Det virker som om etableringen av akuttmottak var en overilt avgjørelse. De var for raske på avtrekkeren. Det blir litt useriøst, sier daglig leder i Sporsklubben Herd, Eirik Hoseth. Selv om de er forsinket med arbeidet er han likevel glad for at de får arrangere cupen.

Eirik Hoseth

Eirik Hoseth, Sportsklubben Herd, mener prosessen fremstår som useriøs. Klubben forberedte erstatningskrav om de ikke fikk arrangere Mørecup.

Foto: Trond Vestre / NRK

Under dagens pressekonferanse kom Ålesunds ordfører med en bredside mot statsminister Erna Solberg. Onsdag uttalte Solberg at det var uheldig å legge et asylmottak til en idrettshall.

– Statsministeren spilte ikke på lag

Dette oppfattet Ålesunds ordfører, Eva Vinje Aurdal, som at statsministeren ikke spilte på lag med en kommune som ivrig ville stille opp for å skaffe mottaksplasser.

– Det er kanskje litt leit for alle som har stilt opp som føler at hun ikke har spilt helt på lag. Det er ikke behov for dette akuttmottaket, er begrunnelsen vi har fått. Og det må de svare for, sier ordføreren.

Fredag ettermiddag svarer statsminister Erna Solberg på kritikken.

– Det er kjent at regjeringen mener det er best om vi klarer å finne løsninger uten å måtte ta i bruk idrettshaller, fordi det rammer barn og unges fritidstilbud. Et viktig hensyn er å finne løsninger som ikke øker konfliktnivået i en situasjon der det kommer mange asylsøkere inn i et lokalsamfunn, sier Erna Solberg i en e-post til NRK.

Solberg Vinje Aurdal

I November var det smil og glede mellom Erna Solberg og Eva Vinje Aurdal. Ålesund kommune hadde nettopp tilbydd Sparebanken Møre Arena som asylmottak, og behovet var stort.

Foto: NRK

– Skulle aldri ha skjedd

Harald Tom Nesvik sier at det er kommunen som må bære ansvaret, og at Ålesund kommune aldri skulle ha tilbydd en idrettshall til asylmottak.

– Dette ville bare ha økt konfliktnivået. Kommunen skulle aldri ha tilbydd Sunnmørshallen til dette. Det er ikke barn og unge som skal betale for Norges håndtering av asylstrømmen, sier han.