12 påkjørsler på fem dager: – Det mest ekstreme jeg har vært borti

Ettersøkslaget i Gjemnes frykter at det snart kan gå menneskeliv. Hele 12 rapporter om påkjørsel av hjort og rådyr har blitt meldt inn de siste dagene.

Påkjørt hjort i Gjemnes

VILT: Denne uken har ettersøkslaget i Gjemnes kommune fått inn 12 rapporter om påkjørsel av hjortevilt. De ber nå bilister og andre reisende om å være obs.

Foto: Helge Dahlen

I de 7 årene Helge Dahlen har vært med i ettersøkslaget i Gjemnes kommune, har han aldri opplevd noe lignende.

– Her har det vært unormalt ille. Helt hinsides mange påkjørsler, forteller Dahlen.

På bare fem dager har ettersøkslaget i kommunen vært å hentet 12 påkjørte hjort og rådyr. De som har vært med i lenger i ettersøkslaget enn Dahlen har heller ikke opplevd så store tall på så kort periode.

De advarer nå reisende om å være ekstra oppmerksom på veiene.

Flest påkjørsler i 90-sona

Den verste strekningen har vært på nyveien mellom Batnfjorden og tunnelen mot Krifast. Her er det fartsgrense på 90 km/t og den eneste advarselen om viltdyr er bare ett elektronisk skilt ved Batnfjordsøra og utover.

Hjort Gjemnes

Ettersøkslaget måtte ut til to påkjørsler med bare to timers mellomrom. Påkjørslene hadde skjedd bare 2 km fra hverandre.

Foto: Helge Dahlen

– Den ene hjortekalven jeg fant hadde en del av bilen i seg. Hadde kalven vært voksen kunne det gått gale.

– Hele fjordveien fra Angvika via Flemma, Torvikbukt, Batnfjorden og ut mot Høgset har stor viltfare, pluss nedre del av Torvikdalen, forteller Dahlen.

Dahlen forteller at han har lagt merke til at folk setter gjerne opp farten til 110 km/t på denne strekningen, og når de selv er ute på ettersøk i veikanten er det veldig få som setter ned farten.

– De fleste tenker nok at det skjer andre og ikke meg.

Flest kalver og ungdyr

Den siste tiden har det kommet veldig mange hjort ned fra fjellet på grunn av snømengden. På fredag var Dahlen med og hentet to rådyr som hadde blitt påkjørt med bare to timers mellomrom – 2 km fra hverandre.

– På mandag som var advarte vi Statens vegvesen om at det ene elektroniske skiltet som advarer om vilt på veien var slått av. De fleste som kjører der tror jeg ikke legger merke til det.

Dahlen forteller NRK at de nå må vurdere å sette inn ekstraordinære tiltak for å hindre flere påkjørsler og at de flere ganger har advart om at det må settes opp flere skilt.

– Det har vært mest kalver og ungdyr som har blitt påkjørt. Det er veldig sjeldent at voksne bukker kommer ut i veien, men det skal man ikke være så trygg på nå.