Stormøte om laksesperre i Driva

Debatten rundt planene om en fiskesperre i Driva raser som aldri før. I dag kaller Sunndal Jeger- og fiskerforening inn til et stort møte på Sunndalsøra.

Laks på vei opp en foss.

Driva kan få laksesperre i bekjempelsen av lakseparasitt.

Foto: Colourbox / PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Til møtet kommer blant annet representanter for sentrale myndigheter og forskningsmiljø.

Trond Haukebø

Trond Haukebø er prosjektleder i Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Fiskesperra er viktig for å bekjempe lakseparasitten i elva, sier Trond Haukebø som er prosjektleder i Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen.

Redusere smitten

Haukebø sier Miljøvernavdelinga har fått i oppdrag å utrede bygging av ei sperre, og mener dette er er rette måten å gå fram på i Driva-regionen.
– Dette kan redusere den smitteførende strekninga, og det kan gjøres med ei sperre. Dette vet vi fungere, sier han.

Testet i laboratorium

I følge Haukebø har de utredet og funnet stedet i elva de kan bygge sperra. Den er konstruert på tegnebrettet og prøvekjørt i laboratorium.

Planen er å plassere sperra ved Snøvassfossane. Blir den bygget er det meningen at den skal stå der i mange år. Den skal da tømmes for laks som kommer ovenfor demingen.
– Vi kan sulte ut parasitten, og etter 5 til 7 år vil vassdraget være parasittfritt ovenfor sperra. Da kan vi behandle elva nedenfor med et eller annet kjemisk stoff, sier Haukebø.

Høringsprosess

Sunndal Jeger- og fiskerforening er vertskap for et møte i saken i kveld. Det er så langt ikke tatt noen bestemmelse om å bygge en slik sperre. Forslaget skal nå debatteres, før det blir sendt ut på en omfattende høringsprosess.