NRK Meny
Normal

- Jeg var redd og skremt

- Mannen ble kanskje slått mellom 20 og 40 slag med hammer, sier en av de hovedtiltalte. Han slo tre ganger, men nekter for å ha tent på huset.

Brann i Gjerdegata

Fra brannen i Gjerdegata 2008.

Foto: Ingunn Viken / NRK

Den første av de hovedtiltalte i mordbrannsaken i Ålesund startet onsdag ettermiddag å forklare seg i retten. Han er tiltalt for mordbrann og å ha slått en mann gjentatte ganger med hammer.

Bakmannen ifølge tiltalen: - Ble tvunget til å etterforske selv

Vitne: - Sperret inne i seks timer

Spesiell rettssak

En svært alvorlig og spesiell rettssak pågår nå i Ålesund, der to personer er tiltalt for drapsforsøk og for å ha påsett en brann som førte til at personer kunne mistet livet.

Det er til sammen sju personer som er tiltalt i saken, og det gjelder alt fra mordbrann til drapsforsøk, trusler, grovt skadeverk og grov legemsbeskadigelse.

- Slo tre ganger

Han forteller at han var med på å utøve vold mot en mann i 40-årene den aktuelle kvelden det brant i Gjerdegata 5 i Ålesund sentrum. Han nekter imidlertid for å ha slått med hammer, og for å ha tent på leiligheten.

Flere ganger i løpet av 11.september 2008 ble det snakket om å banke opp han som nå er fornærmet i saken, ifølge 27-åringen fra Ålesund.

- Det endte med at jeg først slo han tre ganger over ansiktet med knyttet hånd.

Skjelver på hendene

Mannen forklarte at han slapp ut fra varetekt uka før hendelsen i Gjerdegata, og at han ikke hadde lyst til å havne rett i fengsel igjen.

27-åringen forklarte i retten at den andre hovedtiltalte begynte å slå mot kroppen til den fornærmede med hammer. Han skjelver på hendene, og synes helt tydelig det er vanskelig å forklare hva han har vært med på.

- Det er vanskelig å si hvor mange slag, men rundt 20 til 40 vil jeg anslå.

Strømpebukse over hodet

Den første hovedtiltalte som forklarte seg fortalte at han hadde på seg en strømpebukse over hodet, mens den andre hovedtiltalte hadde en hette.

Ålesunderen forteller også at han forsøkte å få svensken (den andre hovedtiltalte) til å slutte å slå med hammer, for ifølge han selv gjorde han ikke det.

Han sier han forstod at de skadet mannen, men at det virket som fornærmede var ved bevissthet hele tiden.

- Bra kraft i slagene

Den tiltalte 27-åringen forklarer da at han ble skremt av at den andre hovedtiltalte slår med hammer.

- Det var bra kraft i slagene. Det ble slått mot bein og hender, men ikke i hode.

27-åringen bedyrer selv at han ikke slo med hammeren, men at det var han som kvittet seg med hammeren etter mørbankingen. Etter dette skal han ha rømt oppover Aksla-fjellet i Ålesund og gjemt seg.

Ruset den dagen

27-åringen innrømte at han hadde et narkotikaproblem, og at han var ruset da han var i leiligheten den kvelden.

Han nektet imidlertid for å ha tent på leiligheten.

Torsdag skal den andre hovedtiltalte forklare seg.

NRK følger saken. Les alt om mordbrannsaka her