Hopp til innhold

Både skyldig og uskyldig

Dommen i Gjerdegatasaka kan komme i konflikt med Den Europeiske Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Det sier advokaten til en av de hovedtiltalte, Arild Dyngeland.

Brann Gjerdegata

Fra brannen i Gjerdegata.

Foto: Ole H. Strand

Sunnmøre Tingrett mener de to hovedtiltalte ikke kan dømmes for å ha tent på leiligheten i Gjerdegata i Ålesund etter at de gikk fra en mann de hadde mishandlet med hammer. Men retten mener likevel at de skal betale en erstatning på nesten fem millioner kroner for skadene etter brannen.

Dyngeland mener avgjørelsen om erstatning kan skape tvil om frikjennelsen, og at dette dermed kan være i strid med prinsippet om at alle er uskyldige helt til det motsatte er bevist. I Norge er kravet til bevis strengere i straffesaker enn i erstatningssaker.

Se også innslaget i nyhetssendingen vår på tv, her:

Slo med hammer

Det var i september i 2008 at de to tiltalte gikk inn i et hus i Gjerdegata i Ålesund og slo en mann med hammer. Retten mener at det er bevist at de to med forsett skadet den fornærmede. De får derfor begge to en dom på tre års fengsel.

Men etter mishandlingen begynte det å brenne i leiligheten, og retten konkluderer altså med at det i strafferettslig forstand ikke er bevist at noen av de to antente brannen. De blir derfor frifunnet for dette.

Men når det gjelder erstatningen blir konklusjonen en annen fordi kravene til bevis er mindre strenge. Retten mener på dette punktet at det ikke kan være noen annen rimelig forklaring på brannen, enn at begge har tent på sammen. Og derfor må de betale en erstatning for skadene på nesten fem millioner kroner.

Torpedo

En annen av de tiltalte blir dømt til fengsel i 2 år og ni måneder for såkalt torpedovirksomhet. Retten mener mishandlingen av den fornærmede i Gjerdegata er planlagte handlinger som minner om slik virksomhet. Dommen legger vekt på at dette er en svært samfunnsskadelig kriminalitet, som det må reageres sterkt mot av allmennpreventive grunner.

I dommen understrekes det at den såkalte bakmannen planla og organiserte alvorlige straffbare forhold som han til dels brukte andre til å utføre. Saken har avdekket en form for privat rettshåndhevelse hvor vold og trusler har vært viktige ingredienser.

Tre av de tiltalte i Gjerdegata-saken

Tre av de tiltalte i Gjerdegata-saken.

Foto: Montasje av NRK / NRK

- Min klient er uenig i dommen, og sier at han ikke har noe med denne saken å gjøre. Han ønsker derfor å anke saken, sier "bakmannens" advokat, Reidar Andresen til NRK Møre og Romsdal

Dommen i den såkalte Gjerdegatasaken om fatter også noen andre mindre saker. Tilsammen var det sju personer som satt på tiltalebenken. Fire av dem er idømt straffer på under et år.

Les alt om saken her:

Abdelilah Saeme og Reidar Andresen

Advokatene Abdelilah Saeme og Reidar Andresen.

Foto: Aina Rødal / NRK