Trodde det var fleip - ble skambanket med hammer

To personer kom inn med strømpebukser over hodet. Mannen i 40-årene trodde det var en fleip. Like etterpå ble han slått gjentatte ganger med en hammer. Så ble huset tent på.

Fornærmede i mordbrannsaka i Ålesund

Fornærmede i mordbrannsaka som pågår i retten forklarer seg nå. Han mener han ble slått mellom 70 og 100 ganger med en hammer.

Foto: Aina Rødal / NRK

Brann i Gjerdegata

Fra den påsatte brannen i Gjerdegata i september 2008.

Foto: Ingunn Viken / NRK

En svært alvorlig og spesiell rettssak pågår nå i Ålesund, der to personer er tiltalt for drapsforsøk og for å ha påsatt en brann som førte til at personer kunne mistet livet. De to erkjenner ikke straffskyld for de to alvorligste punktene i tiltalen.

Det er til sammen sju personer som er tiltalt i saken, og det gjelder alt fra forsøk på mordbrann til drapsforsøk, trusler, grovt skadeverk og grov legemsbeskadigelse.

Flammer på begge sidene

Brann Gjerdegata

Slik så huset med leiligheter ut dagen etter brannen.

Foto: Rune Hansen / NRK

Statsadvokat Jogeir Nogva stilte mange spørsmål til fornærmede som forklarer seg i retten.

Mannen som er i 40-årene ble ifølge tiltalen slått med en hammer og fikk knust blant annet kneskålene. Han mener selv at han ble forlatt for å dø.

Jogeir Nogva og politiadvokat Inger Myklebust Ferstad

Statsadvokat og aktor Jogeir Nogva stiller spørsmål til fornærmede. Politiadvokat Inger Myklebust Ferstad hører på forklaringen.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

- Da jeg våknet opp var det flammer på begge sidene av meg. Jeg trodde jeg snart ikke levde lenger, sier fornærmede.

Les også:

- Venninne trengte hjelp

Mannen dro til Gjerdegata fordi ei venninne fikk problemer med typen forklarte han i retten i dag. Mannen i 40-årene hadde med seg en plombert pistol fordi han var redd for hvor aggresiv denne samboeren var. Da han kom til leiligheten var det en rolig stemning.

En stund etterpå kom det derimot inn to personer med strømpebukse over hodet som snakket engelsk.

- Jeg trodde det var fleip, og tullet med at det var et nytt NOKAS-ran, forklarte mannen i retten mandag.

- Slått vilt med hammer

De to mennene som kom inn fortalte at de var leid inn til å gjøre et oppdrag. De ville ikke fortelle hvorfor eller hvem som hadde gitt de oppdraget.

- Jeg har ikke gjeld eller noe. Jeg trodde etter hvert at de var kommet for å ta feil person, og sa navnet mitt og alt, sier mannen i 40-årene.

Mannen forklarer at de to mennene begynte å slå vilt løs med hammeren. Han anslår at han ble slått mellom 70 og 100 ganger med hammeren.

- Jeg fikk flere slag i tinningen, og til slutt segnet jeg om en liten stund. Da jeg våknet opp igjen forsøkte jeg å spille bevisstløs. Da virket det som om de to personene fikk panikk. Det var harde slag det er snakk om.

- Greide ikke røre en muskel

Det neste den fornærmede husker er at det brant på begge sidene av han.

- Da greide jeg ikke røre på en eneste muskel i kroppen. Jeg tenkte at nå er jeg ferdig. Jeg var noen sekunder ifra å bli kremert, mener den fornærmede.

Forklaringen til den fornærmede er ikke ferdig og vil vare i minst en time til.

I tiltalten står det at tre andre også kunne mistet livet i den påsatte brannen i Gjerdegata i Ålesund.

De neste ukene er det til sammen 33 som skal vitne i saken og fire fornærmede.

NRK.no følger saken.