Wok med reinsdyrlever servert på en hvit tallerken. Pyntet med vårløk og spisspaprika, og vedsiden en bolle med ris.

Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal «oppgraderer» samisk tradisjonsmat, og håper vi gjenoppdager matskattene våre.

Foto: Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal

Wok med reinsdyr­lever

Vi byr på samisk leverluksus. Lever blir ofte valgt bort til fordel for rent kjøtt. Men lever har masse god næring. Lar du den trekke i melk og tilsetter gode krydder, får du en himmelsk hverdagsmiddag.

Slik gjør du

Kutt leveren i grove biter, og hell melk over til det dekker i en skål.

La det trekke i 1 time eller over natten. (Dette gjør leversmaken mildere, men prosessen kan sløyfes).

Skyll melken vekk fra leveren ved å helle det gjennom en sil.

Kutt deretter i tynne strimler. Strø salt, pepper og maisstivelse over leveren, og bland det godt.

Stek leveren i varm stekepanne med olje. Stek til den får en fin brunfarge og stekeskorpe. (Den skal være akkurat gjennomstekt – helst mer mot rosa enn for mye stekt).

Sett leveren til side på en tallerken.

I samme stekepanne som du brukte til leveren, har du i hakket rødløk og paprika, finhakket hvitløk, ingefær, chili, og vårløk. Tilsett litt mer olje om nødvendig. Stek i et par minutter under omrøring.

Ha lever og saus over grønnsakene og gi en rask oppvarming mens du rører alt godt sammen.

Server leverwoken med ris.

Nyt en deilig moderne samisk rett full av digg smak og næringsstoffer.

Tips

Reinsdyrkjøtt/lever får du ofte kjøpt hos din lokale slakter/kjøttbutikk.

Kilde: Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal