Hopp til innhold

Trendy samiske retter

Ikke prøvd deg på samisk mat før? – Vi feirer samenes nasjonaldag med tre trendy samiske retter. Tradisjonsmaten er løftet til nye, friske og herlige høyder.

Et bilde av tre trendy samiske retter. Osteboller med reinsdyr, sami carbonara og reinsdyrwok. Collage

Den samiske matverden er rik og spennende, spesielt når unge samiske kokker leker seg med tradisjonene.

Foto: ELLE SAVE JOHANSDATTER GAUP-OSKAL

– Samisk mat er mer enn kokt kjøtt og kokte poteter.

Det sier Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal. Hun brenner for samisk mat, og jobber hver dag for å fremme samiske smaker og kultur på Instagram.

Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal i rød samedrakt - i snøen og foran et hvitt telt.

Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal er fra Mási utenfor Kautokeino og er kokk i Forsvaret.

Foto: Marit Persdatter

Hun byr på tre retter med reinsdyr. Vi får blant annet bli med på et magisk samisk møte med den italienske carbonaraen. Nydelig.

I to år har hun delt samiske oppskrifter, kunnskap og kultur på Instagram-kontoen sin. Hun moderniserer eldre oppskrifter, og håper å treffe både unge og eldre med rettene sine.

Disse ostebollene beviser at hun får til akkurat det.

Den unge kokken gjenoppdager virkelig matskattene våre. Hun serverer samisk leverluksus – en smakfull og krydret reinwok.

Og kjøtt av rein pleier man å finne i dagligvare- eller i kjøttbutikker.

Portrett av kokk Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal i en blå blomstrete bluse med blått forkle over.

Gammel tradisjon og nåtid. Det en utelukker ikke det andre, sier Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal.

Foto: Andreas Ausland

Elle har også delt oppskriften på et samisk festmåltid: Flatbiff av rein med grillet reinsdyrhale.

Du kan også lese mer om Gaup-Oskal her.

Sjekk gjerne ut flere oppskrifter med rein.