Vitello tonnato

Kalv og tunfisk – en smak av Italia.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Vitello tonnato

Dette er en litt rar kombo, men den smaker helt fantastisk. Skiver av kalv toppet med en røre som er en blanding av tunfisk og majones.

Slik gjør du

Varm stekeovnen til 150 grader.

Klapp kjøttet tørt og fjern eventuelle sener eller tydelige hinner. Krydre kjøttet godt med salt og pepper.

Varm opp en panne, ha i olje og brun kalvekjøttet sammen med de uskrelte hvitløkfeddene. Senk temperaturen når kjøttet er pent brunet over det hele og ha i en god klatt med smør. La kjøttet kose seg i smøret et par-tre minutter.

Ha kjøttet over i en ildfast form og stek videre i ovn til kjernetemperaturen er 55 grader, bruk et steketermometer. Kjøttet skal være rosa.

Avkjøl kjøttet og skjær det i tynne skiver, 2–3 millimeter. Legg kalvekjøttet utover et passende serveringsfat.

Hell oljen av tunfisken (ta vare på den) og mos tunfisken med en gaffel. Ha majonesen i en bolle, visp inn oljen fra tunfisken og smak til med sitronsaft. Tilsett tunfisk, kapers, persille og estragon og bland godt til en jevn røre.

Legg tunfiskrøren oppå kalvekjøttet. Topp med basilikum, salatblader, pinjekjerner, krutonger og høvlet eller revet parmesan.

Tips

Sprøstekte krutonger er godt å drysse over den ferdige retten, lag dem selv, da blir de best.
Riv daggammelt brød (helst lyst) i små biter og vend brødbitene med litt olivenolje og en klype salt (eventuelt litt finhakket hvitløk i tillegg). Stek krutongene gylne og sprø i ovn ved 200 grader.

Kilde: Lise Finckenhagen i TV-programmet «Gratulerer med dagen!»