Hopp til innhold

Rågodt med blomkål

Nå er blomkålen fersk, kjempegod – og billig. Det er fort gjort å glemme alt godt du kan lage med dette smakfulle kålhodet. Vi byr på både supper, moser, bakte og gratinerte blomkål.

Fire retter med blomkål i collage. Blomkålsuppe, chilistekt blomkål med sopp og tahini-dressing. Shepherd's pie og blomkålsalat.

Rå, stekt, gratinert eller lettkokt. Nå er blomkålen på sitt beste og billigste. Prøv deg på de beste rettene.

Foto: TONE G. JOHANNESEN/RICHARD NYSTAD/TONE RIEBER-MOHN/JAN-KRISTIAN VIKEIANE SCHRIWER/Sammensatt av NRK

Lett kokt er blomkål kjempegodt som egen rett med bare litt smør, sitron og havsalt. Ellers er den gull i både salater, moser, supper og som tilbehør. Gratinert, sammen med bacon og ostesaus er det bingo.

Mosen av blomkål er lettere og luftigere enn vanlig potetmos. Helt nydelig til hverdagspølser og ren snadder på den engelske måten.

Blomkål er kål som har gått på universitetet

Mark Twain

Mer snadder. Når potetene er bakt graver du ut innmaten og legger i en blanding av løk, blomkål og massevis av ost.

Like godt, men sunnere og lettere, er salaten. Enkel, men genialt sammensatt.

Og så en vegetarrett selv en ihuga kjøttelsker vil nyte. Blomkålbuketter blandet med sriracha, lønnesirup, sitronsaft og stekt i ovnen. Og de serveres med tahinidressing og stekt sopp.

Klassikere er klassikere av en grunn. Denne trenger ikke argumentasjon. Bytt gjerne ut krabben med annen fisk, eller kjør vegetar.

Mange mener at den optimale måten å tilberede blomkålen er å koke den i en centimeter vann med smør på kort tid. Kombinert med kokosmelk og karri er det bare å gi seg over.