Blomkålsuppe med kongekrabbe

Holtefjell XO heter osten som Lise Finckenhagen bruker som garnityr i blomkålsuppe med kantareller og kongekrabbe.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Eventyrlig god blomkålsuppe

Sommeren møter høsten i en eventyrlig blomkålsuppe. Lise Finckenhagen har kongekrabbe og kantareller i blomkålsuppen. Kombinasjonen med blomkål og skalldyr er veldig god.

Slik gjør du

Rens og skyll blomkålen, skjær vekk den nederste delen av stilken. Lag noen miniblomkålbuketter og legg dem til side. Kutt resten i små biter og fres det noen minutter i smøret.

Tilsett melk, kok opp, og la det småkoke til blomkålen er helt mør. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Virker suppen veldig tykk kan du tynne den ut med litt mer melk.

Smak suppen til med salt, pepper, kajennepepper og sitronsaft.

Stek minibukettene knapt møre i smør. Ta blomkålen ut av pannen så lenge og stek kantarellene. Ha blomkålbukettene tilbake i pannen når soppen er stekt. Smak til med salt og pepper.

Stek kongekrabbestykkene i en blanding av smør og olje over middels høy varme i 5-6 minutter.

Gi suppen et nytt oppkok og kjør den luftig med en stavmikser.

Anrett i dype tallerkener og fordel stekte blomkålbuketter og kantareller. Drypp ramsløkpure over suppen og avslutt med tynne skiver vellagret ost.
Serveres med biter av stekt kongekrabbe.

Tips

Pass på bruken av kajennepepper, smak deg frem. Litt sting i suppen skal det være.
Kongekrabbeklør er ganske enkle å rense. Klipp dem opp på langs og ta ut kjøttet. Prøv å dra ut den lange «brusken» som går gjennom kjøttet. Bruker du kokt kongekrabbe skal ikke den stekes, men bare varmes i litt smør i pannen.

Vil du ha flere tips til god blomkålsuppe? Prøv enkel blomkålsuppe eller blomkålsuppe med fennikel.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag», NRK P1