Shepherd's pie med blomkål på toppen

Mosen av blomkål blir lettere og luftigere enn vanlig potetmos. Friskt og deilig, sier Lise Finckenhagen om shepherd's pie med blomkålmos.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Shepherd's pie med blomkål på toppen

Shepherd's pie lages vanligvis med potetmos på toppen. Denne gangen har Lise Finckenhagen byttet potetene med blomkål. Under blomkålmosen finner du kjøtt og grønnsaker, og alt gratineres i stekeovnen.

Slik gjør du

Rens grønnsakene. Hakk løken, finhakk hvitløken og skjær selleri og gulrot i små terninger/biter.

Bruk en stor panne og fres alle grønnsakene og spisskummen over middels varme til grønnsakene blir helt myke (cirka 10 minutter). Rør ofte slik at det ikke fester seg i pannen.

Skru opp varmen og tilsett kvernet kjøtt. La det steke til kjøttet har fått god farge. Rør jevnlig. Tilsett tomatpuré og timian, og la det frese videre i et par minutter under omrøring. Hell i rødvin og kraft, og la det hele småputre i cirka 15-20 minutter til sausen tykner noe. Smak til med salt og kvernet pepper.

Rens og del blomkålen i jevne biter eller buketter. Kok blomkålen mør i lettsaltet vann. Hell av vannet. Det er viktig at vannet renner godt av. Mos blomkålen sammen med smør og fløte. Smak blomkålmosen til med salt og pepper.

Hell kjøttsausen over i en passende ildfast form. Bre over blomkålmosen. Dryss over parmesan, og drypp over noen gode dråper olivenolje, hvis ønskelig. Bak «paien» ved 200 grader i cirka 30 minutter, eller til toppen er gyllen.

Dryss over litt hakket persille, og server «paien» rykende varm. Lag gjerne en grønn salat som ekstra tilbehør.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+