Tomat, tagetes og vaniljesaus med madeleinekaker

Tørkede tomater og madeleinekaker med vaniljesaus og tagetes.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Tomat, tagetes og vaniljesaus med madeleinekaker

Dessert med ovnstørkede tomater får deg kanskje til å heve øyenbrynene. Men hvis du gir deg tid til å lage den får du en skikkelig belønning. Husk at tomater kan defineres som bær.

Slik gjør du

Dag 1: Begynn med tomatene dagen før du skal servere desserten.

Tomater og tagetes*

Kok opp sukker og vann. Tilsett vaniljestangen og tagetes. Legg tomatene i den varme marinaden. Flytt gryten fra varmen. Ta tomatene ut av marinaden når den er avkjølt.

Tørk tomatene i ovnen i 45-50 grader med varmluft og eventuelt ovnen åpen, om den ikke har en egen funksjon for tørking. La tomatene tørke i omtrent 12 timer.

Dag 2: Når tomatene har tørket ferdig kan du fortsette med de neste elementene.

Vaniljesaus

Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut vaniljefrøene. Bland melk, sukker, tagetes og vaniljefrø. Kok opp. Hell den varme blandingen over eggeplommene mens du visper. Kok opp til 85 grader mens du rører hele tiden. Bruk sleivtrikset** for å se at sausen er ferdig. Avkjøl.

Madeleinekaker

Visp eggehvitene med sukker. Bland mel og bakepulver. Bland inn eggehvitene.

Rør sitronsaft og smør langsomt inn i massen. La deigen stå i omtrent 10 minutter før den fylles i madeleineformer***. Stekes i ovnen i omtrent 10 minutter på 180 grader.

Server desserten på et stort fat. Legg opp tomater og madeleinekaker, hell over vaniljesaus og pynt med tagetes.

Tips

*I denne oppskriften blir det brukt det som på svensk kalles kryddtagetes, det er tagetes tenuifolia, som hos oss kalles signet fløyelsblomst.

**Sleivtrikset: Dypp en tresleiv i vaniljesausen og trekk en finger gjennom sausen på baksiden av sleiven. Hvis «veien» i sausen blir stående er sausen klar.

***Madeleinekaker lages som regel i små former som ser ut som skjell.

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE