Terteskjell med fiskepudding, reker, blåskjell og safransaus

Festmåltid med hjemmelaget fiskepudding, reker, blåskjell og safransaus.

Foto: Jonathan Romano

Terteskjell med hjemmelaget fiskepudding og safransaus

Kokken Jonathan Romano kaller denne retten med fiskepudding, reker, blåskjell, erter og safransaus for comfort food. Den passer både til hverdag og fest.

Slik gjør du

Fiskepudding

NB! Når man lager fiskepudding er temperatur veldig viktig! Det har å gjøre med bindingsevnen til fisken. Det er også veldig viktig at fisken er fersk, ikke frossen fisk som er tint.

Når fisken er ferdig filetert og del opp i terninger må den være i kjøleskapet i minimum 1 time før du begynner. Resten av ingrediensene må også være kalde.

Forvarm stekeovnen på 120 grader.

Ha i fisken i en food processor, pulser maskinen et par ganger med 1 teskje tangsalt. Tilsett resten av tangsaltet og kjør fisken hardt i cirka 10 sekunder. Ha i eggehvitene og kjør i 5 sekunder. Tilsett urter, potetmel, og sitronsaft. Spe på med fløten litt etter litt til fiskemassen blir glatt. Pass på at massen ikke blir varm!

Kle en brødform, kakeform eller en kabaretform med plastfolie. Hell over fiskemassen. Sett formen i vannbad. Ha det hele i ovnen og stek fiskepuddingen i 50-60 minutter avhengig av ovn.

Puddingen skal slippe formen. Den kan brukes samme dag eller en annen dag, bare pass på at den er godt pakket i plast i kjøleskapet.

Butterdeig

Lag gjerne terteskjellene en dag i forveien.

Forvarm ovnen til 190 grader. Smør en liten bolle eller terteform med smør og dryss på hvetemel. Kjevle ut butterdeigen og dekk formen. Bruk en gaffel og stikk butterdeigen så den blir veldig hullete. Dette gjør at man unngår at deigen hever seg i ovnen når man steker dem. De skal stekes i cirka 10-13 minutter. Terteskjellene skal være gylne og sprø.

Safransaus

Utgangspunktet er hvit saus tilsatt safran. Her kan du også bruke gul karri eller en annen smak, om du måtte ønske det.

Fres smør og melet sammen. Pass på at det ikke tar farge. Tilsett melken og kok opp under omrøring. Etter cirka 5 minutter begynner sausen å tykne, tilsett da sitronsaft, safran og muskat. Hvis du ønsker tykkere saus så lar du den stå lengre, og om du vil ha den tynnere tilsetter du bare mer melk. Smak til med tangsalt og pepper.

Tilbehør

Skrell rekene ha dem i en skål.
Skyll blåskjellene og damp dem i en kasserolle til skjellene åpner seg. Ta ut muskelen og ha dem i en skål.
Hakk stangsellerien i små terninger og ha den i en skål.
Tin ertene og ha dem også i en skål.

Montering

Del fiskepuddingen i terninger eller ønskede biter. Ha fiskepuddingen i sausen sammen med resten av tilbehøret og varm opp. Fyll butterdeigene med røren og pynt med litt dill. Server gjerne en liten salat til.

Kilde: Jonathan Romano i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+