Sukkerkringles

Skal du fryse sukkerkringlene er Marit Hegles råd å spare toppingen til de er tint opp igjen.

Foto: Marit Hegle

Sukkerkringler

Saftige og lubne kringler penslet med smør og dyppet i sukker. Kanskje ikke så rart at dette er barnas favoritt?

Slik gjør du

Kutt opp smøret i små terninger og legg dem utover på en tallerken slik at de blir romtemperert.

Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er cirka 37 grader. Rør inn sukkeret i melken. Smuldre gjæren i melken, og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt (helst med en kjøkkenmaskin). Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15.

Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6–7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen blir for klissete tilsetter du litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bitte litt klissete på fingrene.

Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Del opp deigen i 15 like emner. Trill hvert emne til en lang jevn pølse på cirka 30–35 centimeter. Form som kringler og legg de på to bakepapirkledde stekebrett. Kringlene hever godt, derfor er det lurt å lage kringlene relativt store, slik at de beholder noe av formen etter heving og steking.

Kringlene etterheves i cirka 30 minutter før de stekes på 225 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter. Kringlene skal ikke få for mye farge. Avkjøles på rist.

Når kringlene er helt avkjølte smelter du smøret. Hell sukkeret i en bred, lav skål. Pensle kringlene med smeltet smør og dypp dem i sukkeret.

Tips

Skal kringlene fryses kan du med fordel vente med å pensle dem med smør og dyppe i sukker til de er tint opp.

Kilde: Marit Hegle