Sukkerflesk

Hjemmelaget gelégodteri.

Foto: Marit Hegle

Sukkerflesk

Sukkerflesk er hjemmelaget gelégodteri som kan varieres i det uendelige. Marit Hegle har laget små biter i to farger med bringebærsmak, men her kan du variere med ulike farger, smaker og ikke minst fasonger.

Slik gjør du

Kle bunnen av en liten langpanne (cirka 20x30 centimeter) med bakepapir.

Legg gelatinplatene i bløt i en kjele sammen med 100 gram kaldt vann.

I en annen kjele koker du opp 500 gram sukker sammen med 175 gram vann. Når det koker fjerner du straks kjelen fra varmen.

Varm forsiktig opp kjelen med gelatinplatene på medium varme. Rør hele tiden. Med en gang gelatinen er oppløst fjerner du kjelen fra varmen. Hell det varme sukkervannet sakte over den oppbløtte gelatinen mens du rører.

Nå skal du smake til med sitronsyre og smaksessens. Det er veldig varierende hvor konsentrert smaksessensen er. Tilsett litt og litt av essens og syre til du synes smaken blir riktig. Hvis du ønsker geléen søt kan du benytte halve pakken med sitronsyre. Mål opp 2/3 av geléen og tilsett ønsket farge, for eksempel rødfarge. Tilsett litt og litt til du får ønsket resultat.

Ta halvparten av den fargede geléen og hell den over i den bakepapirkledde formen. Sørg for at geléen blir jevnt fordelt. Plasser formen i kjøleskapet.

Den 1/3 av geléen som ikke har fått noen farge skal du nå vispe med en elektrisk mikser. Visp på full hastighet i cirka 5 minutter til du får en hvit og tykk masse.

Når geléen i formen har stivnet smører du denne hvite massen jevnt utover oppå geléen og setter formen tilbake i kjøleskapet. Forsøk å få den hvite massen jevnest mulig.

Når det hvite laget har stivnet heller du over den resterende røde geléen. Hvis den har begynt å stivne før du får helt den på, kan du varme den veldig forsiktig opp i en kjele. Pass på at den er helt romtemperert før du heller den over det hvite laget. Sett formen tilbake i kjøleskapet i minst 4 timer.

Når geléen er helt stivnet løsner du den fra formen, løft den opp ved hjelp av bakepapiret. Legg den over på en fjøl og skjær ut små kvadrater, eller du kan benytte en utstikker og lage fine former.

Rull bitene i finkornet sukker i en liten bolle. Oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet. Bitene holder seg fint i flere uker.

Kilde: Marit Hegle