sprøstekt kylling med gravy og collar greeen

Amerikansk tradisjonsmat – kylling, svart- eller grønnkål og deilig «gravy».

Foto: DR

«Soul food» – sprø kylling med «collard greens» og kjeks som er laget med kjernemelk

Sprøstekt kylling ble ofte kalt «The Gospel Bird» fordi man spiste det om søndagen når man skulle i kirken. Men det smaker like godt ellers i uka.

Slik gjør du

Sprøstekt kylling

Kyllingen deles i ti stykker: 4 halve bryststykker (med ben), 2 overlår, 2 underlår og 4 vinger.

Bland kjernemelk og krydder og ha kyllingstykkene og marinaden i en plastpose. La det trekke i kjøleskapet i minst 4 timer.

Bland alt krydderet til kryddermelet, ta til side litt som du gjemmer til sausen. Bland mel og maisenna i resten.

Pisk sammen egg, kjernemelk og hot sauce til eggeblandingen.

Ta kyllingstykkene opp av marinaden og la dem renne litt av. Vend dem i melblandingen. Pass på at melet dekker hele kyllingen godt. Dypp så kyllingen i eggeblandingen og deretter tilbake i melet. Rist av overflødig mel og la de panerte kyllingstykkene trekke på en tallerken i 10–15 minutter så paneringen får satt seg.

Friter kyllingstykkene i nøytral olje. Oljen skal holde 175 grader. Gi lårene cirka 15 minutter og bryststykkene og vingene cirka 10 minutter. Legg de friterte stykkene på et kjøkkenpapir. Stek i flere omganger og hold de ferdige stykkene varme på en rist i ovnen.

Gravy/saus

Del kyllinglårene i mindre biter med en kjøttøks eller en tung kniv. Hakk løk og grønnsaker grovt. Smelt smøret i en kjele og ha i lårstykkene og grønnsakene når smøret er blitt brunt. Stek på svak varme i cirka 10 minutter. Dryss på melet og la det koke sammen.

Spe med buljong og rør alt godt sammen. Tilsett timian og laurbærblad og la det surre forsiktig i 20 minutter.

Sil sausen over i en ny kasserolle og tilsett fløten og litt av krydderblandingen + eventuelt litt ekstra salt og sukker. Sausen skal være ganske tykk, så den kan eventuelt justeres med litt maisenna utrørt i vann.

Sausen skal vær svakt lysebrun, hvis den er for lys kan du ha i litt sukkerkulør.

Collard greens

Varm opp oljen i en stor gryte og ha i bacon som er delt opp i små stykker. Ta dem opp når de er gylne og sett til side. Ha i hakket løk og surr til den er bløt uten å bli brun.

Ha i hvitløk og deretter kålen som er skåret i strimler. Ha baconet tilbake i gryten og hell på hønsefond. Smak til med salt, pepper og chiliflak. Legg på lokk og skru ned varmen. La kålen småkoke forsiktig i 45 minutter.

Buttermilk-kjeks

Ha melet i en bakebolle sammen med bakepulver, salt, natron og det kalde smøret. Smuldre sammen til det er som havregryn i konsistensen.

Tilsett kjernemelken litt om gangen til deigen er samlet. Deigen skal ikke være tørr, men heller ikke klissete.

Hell deigen ut på melet kjøkkenbord og samle den sammen, den skal ikke eltes! Trykk den flat med hendene og kjevle den ut til en tykkelse på cirka 2,5 cm. Stikk ut små sirkler med en utstikker eller et glass. Kjeksene skal være cirka 6-7cm i diameter.

Legg dem på en bakeplate og pensle dem med litt kjernemelk. Stek på 190 grader i 15–20 minutter til de er hevet og er gylne på overflaten. Ta dem ut og pensle med litt smeltet smør. Server dem lune som tilbehør.

Tips

Det er vanskelig å få tak i kjernemelk i Norge. Som erstatning kan man bruke skummet kulturmelk.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat: Soul food»