spagetti bolognese

God hverdagsmiddag som er enkel å lage.

Foto: Bent Høie / Privat

Spagetti à la Høie

Bent Høie spiser spagetti bolognese nesten hver fredag. Den er enkel å lage, og hvis du vil gjøre det enda lettere, kan du lage en stor porsjon saus for å fryse ned. Oppskriften kan enkelt gjøres til en god vegetarrett.

Slik gjør du

Sett på godt med vann til spagettien. Beregn tiden slik at den ikke er ferdig før den ferdige kjøttsausen har fått småkokt i 5–10 minutter. Pass på å ikke koke spagettien for lenge.

Kutt gulrot, selleri, løk, chili og hvitløk i små biter. Varm godt med olje i en jerngryte. Stek grønnsakene sammen med alt krydderet, med unntak av timian. Når grønnsakene er gylne og en del av vesken er fordampet fra dem, ha i rødvinen. La denne fordampe helt, slik at bare farge og smak sitter igjen. Ha i kraft og de hakkede tomatene. Kok opp og la småkoke videre.

Stek karbonadedeig/soyafarse i en panne. Ha i timian og litt pepper.

Ha den stekte karbonadedeigen/soyafarsen i jerngryten og la sausen småkoke til pastaen er ferdig (5-10 min).

Tøm vannet av den ferdige pastaen i ett dørslag, ha pastaen tilbake i gryten med litt olivenolje som røres inn slik at den ikke kleber seg.

Server pasta med bolognesesausen over. Riv litt parmesan og krydre med litt pepper ved servering.

Tips

I stedet for tomater på boks kan du bruke ferske eller fryste tomater. Hvis du har tomatplanter om sommeren, opplever du nok at du ofte ikke får spist alle modne tomater. Eller du kjøper en pakke der de begynner å bli overmodne før du får spist dem. Frys dem til du har nok til å koke en gryte med saus. Det er bare å hive dem i en gryte og koke på svak varme til du har en saus. Den kan enten fryses og brukes til ulike retter eller du kan lage ferdig bolognesesausen (uten kjøttet/soyafarse). Da har du en ferdig saus som det går raskt å tine i gryten. Vi lager en stor gryte med saus på sensommeren. Det er en fin måte å ta vare på gode grønnsaker og tomater for vinteren.

Kilde: Bent Høie i radioprogrammet «Holm» på P1+