Sju ting du kan gjøre med plommene

Allerede henger greinene tunge flere steder i landet. Det er tid for oppskrifter på hermetiserte plommer, plommekaker, plommer til middag, plommechutney og varmende plommelikør.

Plommer

2015 blir ikke noe stort plommeår, ifølge bøndene. Derfor er det kaskje ekstra viktig å gjøre det beste ut av de plommene du får på treet denne høsten?

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

1. Hermetiser dem hele – med sukker

Hermetisering av plommer

Dersom du følger framgangsmåten til Lars Barmen i videoen over, kan plommene holde seg nærmest uendelig. Plommene blir kokt, men det skjer også noe annet: De aller fleste bakterier som kunne ha blitt til mugg i glasset, forsvinner. Plommene er nydelige til dessert!

2. Hermetiser dem hele – med eddik

Sursyltede plommer
Foto: Kim Holthe/Frukt.no

Framgangsmåten er litt annerledes, men resultatet blir det samme. Denne metoden koker ikke plommene i sjølve glasset. I stedet legges ferdig kokte plommer i lake på reine glass som tettes igjen.

3. Ha plommene i middagen

Fylte og panerte svinekoteletter med varme plommer
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Plommer har både syre og sødme, og ulike typer har ulik balanse av de to smakene. Felles for dem alle er at de smaker nydelig i en lang rekke middagsretter, og særlig sammen med kylling, kalkun og svinekjøtt.

4. Bak kaker med plommer

Plommekake med smuldretopp
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Plommer er fantastisk i bakverk, og den kraftige smaken kan gjerne pares med krydder. Lise Finckenhagen, som har mer enn én kakeoppskrift på samvittigheten, bruker kanel, kardemomme og nellik.

5. Lag god, gammeldags plommekompott

Krydret plommekompott
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Alle som har hatt besteforeldre, har sannsynligvis smakt den klassiske desserten. Kompott (eller fruktgrøt) er i teorien det samme som syltetøy, bortsett fra at den ikke er like konsentert, og ikke inneholder syltepulver eller annet konserveringsmiddel. Kompott er lagd på én-to-tre, og det er ingen grunn til at den skal gå av moten!

6. Lag tilbehør til ost eller kjøtt

Tomat- og plommechutney
Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Plommer kan veldig gjerne blandes med annen frukt, eller med bær, og resultatet kan like gjerne serveres ved siden av kveldsmaten som til dessert. Syltetøy kalles ofte chutney når det inneholder eddik og krydder, og denne tomat- og plommechutneyen passer spesielt godt som tilbehør til ost.

7. Lag plommelikør

Frukt og bær til romtopf
Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Mange lager likør etter følgende prinsipp: Fyll et stort glass med frukt eller bær, fyll så glasset med sukker, og fyll til slutt opp med brennevin. (Du vil oppdage at glasset aldeles ikke er fullt før du har fylt det for tredje gang). I den danske TV-serien Mat som holder bruker Camilla Plum rom, og flere typer frukt og bær – alt etter hva hun har i hagen. Laken brukes som likør eller saus, og frukt og bær spises med is, krem eller ved siden av (eller i) kaker.