Saftig holdbart matpakkebrød

Brød med god holdbarhet er en fordel i en hektisk hverdag.

Foto: Marit hegle

Saftig og holdbart matpakkebrød

Hemmeligheten bak dette brødet er at kornet bløtlegges i forkant, da blir brødet veldig saftig og får lang holdbarhet. Det er enkelt å lage, men det krever at du bruker et par minutter kvelden før du skal bake.

Slik gjør du

Oppskriften er stor nok til 3 brød i brødform.

Du kan bruke de frøene du har i kjøkkenskapet ditt. Marit Hegle brukte rugflak, gresskarfrø og sesamfrø til dette brødet. Du kan også benytte linfrø eller andre frø.

Det samme gjelder grovt mel. Du bør bruke 500 gram sammalt hvete fin, men de resterende 300 grammene grovt mel kan bestå av det du finner hjemme, inkludert sammalt hvete fin.

Kvelden før

I en bolle blander du havregryn med frø og kaldt vann. Dekk bollen med plastfolie, og la den stå på kjøkkenbenken over natten.

30 minutter før baking

Bland sammalt hvete fin og sammalt grovt rugmel inn i frøblandingen du bløtla kvelden før. La dette stå i 30 minutter.

Bland honning inn i 1 desiliter romtemperert vann. Løs opp gjæren i dette vannet.

Rør inn salt og olje i frø- og melblandingen. Rør så inn vannet som inneholder gjæren. Elt så inn litt og litt hvetemel til du har en jevn deig, som så vidt er litt klissete. Elt videre i 15 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i cirka 60 minutter, til den har dobbel størrelse.

Når deigen er ferdig hevet fordeler du den i 3 smurte brødformer. Dekk formene med plastfolie og la de etterheve i cirka 30 minutter.

Brødene stekes på nederste rille i cirka 40 minutter, på 200 grader over/undervarme.

Når brødene er ferdig stekt løsnes de forsiktig fra formene og avkjøles på rist.

Kilde: Marit Hegle