Rabarbrapai

Pynt paien med et gitter av paideig over fyllet av rabarbra og jordbær.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Rabarbrapai

Lise Finckenhagen bruker både jordbær og rabarbra i paien. Det gir en søtere smak til den friske rabarbraen.

Slik gjør du

Paiform cirka 22 cm i diameter.

Paideig

Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet ved å gni smørklumpene mellom fingrene. Smøret trenger ikke å bli finfordelt, det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter.

Tilsett egg og vann, og kna deigen raskt sammen. Arbeid deigen minst mulig for best resultat. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.

Fyll

Skjær rabarbraen i jevne små biter og del jordbærene i fire. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Gni frøene sammen med 1 spiseskje av sukkeret. Bland godt sammen rabarbra, jordbær, sukker, potetmel og «vaniljesukker» i en bolle.

Rabarbrapai

Varm ovnen til 200 grader.

Kjevle ut halvparten av deigen til en rund leiv og kle terteformen med deigen. Klem deigen godt inntil og litt over kanten. Fordel rabarbrafyllet jevnt utover, ikke ta med væsken som eventuelt har dannet seg i bunnen av bollen. Dryss over smørterningene.

Kjevle ut resten av deigen og del den i 2 centimeter brede bånd. Legg båndene på kryss og tvers over fyllet. Det blir ekstra fint hvis båndene går under og over hverandre. Fjern eventuell overflødig deig. Pensle deigen med egg og dryss over perlesukker.

Stek paien midt i ovnen i cirka 20 minutter, senk temperaturen til 180 grader og stek videre i cirka 35 minutter til. La paien få stå minst en time til avkjøling før servering.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen», NRK P1+