Pavlova med vaniljekrem

Pavlova med vaniljekrem, frukt og bær. Ekstra pynt er gule stemorsblomster.

Foto: Marit Hegle

Pavlova med vaniljekrem

For Marit Hegle er en perfekt pavlova sprø utenpå og myk inni. Marengsen er toppet med et raust lag vaniljekrem og et helt lass med friske frukt og bær.

Slik gjør du

For å gi pavlovaen et ekstra staselig uttrykk og gi plass til mye krem, bygges kaken opp, slik at marengsbunnen blir som en skål for kremen. Pynt kaken med frukt og bær du har tilgjengelig.

Pavlovaen bør monteres like før den skal spises. Vaniljekrem og marengsbunn gjør du klar dagen før kaken skal serveres.

Marengsbunn

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Skill eggehviter fra eggeplommer. Det er veldig viktig at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med hvitene.

Ha eggehvitene i en bolle av glass eller metall. Plastboller kan ha rester av fett, og det kan gjøre det vanskeligere å få marengsen helt stiv. Pisk eggehvitene til de blir stive. Så tilsetter du sukkeret gradvis, mens du pisker på medium hastighet. Det er en fordel om du bruker finkornet sukker, fordi det løser seg lettere opp. Pisk videre til marengsen er stiv og blank. Rør inn eddiken. Sikt i maisenna og rør den inn.

Tegn opp en sirkel på 22 centimeter i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret på et stekebrett. Fordel marengsen jevnt innenfor sirkelen. Bruk deretter en spatula eller slikkepott til å skrape marengsen ut fra midten og oppover langs kantene, slik at marengsen blir lavest i midten av sirkelen og gradvis høyere utover mot kantene. Bruk en spatula eller kniv uten tagger og dra rett oppover langs yttersiden av marengsen, slik at du får rette, jevne kanter på kaken.

Plasser marengsen på nest nederste rille i stekeovnen. Skru ned temperaturen til 90 grader varmluft og stek kaken i 100 minutter. Ikke åpne stekeovnsdøren under eller etter steking. La kaken stå i ovnen over natten, eller i minst 4 timer. Bunnen vil falle noe sammen i midten under steking/avkjøling, men sånn skal det være.

Vaniljekrem

Visp sammen maisenna med 0,5 desiliter melk. Rør inn eggeplommene. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp resten av melken sammen med sukker, vaniljefrø og vaniljestangen. Når melken koker heller du den i en tynn stråle over eggeblandingen mens du rører samtidig. Hell blandingen tilbake i kjelen, og varm opp til kremen nærmer seg kokepunktet. Kremen skal ikke koke, men den må holde seg like under kokepunktet til du ser at kremen har begynt å tykne. Avkjøl kremen. For å unngå snerk legger du plastfolie helt nedpå den varme kremen.

Montering

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter. Varm opp 4 spiseskjeer kremfløte i en kjele til det begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen, klem vannet av gelatinplatene og rør dem inn i fløten slik at de smelter. Avkjøl denne fløten til romtemperatur.

Når fløten med gelatinen er romtemperert rører du resten av kremfløten til en bløt krem sammen med melisen. Tilsett fløten som inneholder gelatinen og rør videre til du har en fast krem.

Vend kremen sammen med vaniljekremen. Sett så kremen i kjøleskapet i cirka 10 minutter slik at den blir fastere. Gjør klar frukt og bær.

Legg marengsbunnen på et pent kakefat. Fordel kremen over bunnen og deretter frukt og bær.

Tips

  • Det blir penest om du holder deg til to farger på frukt og bær, f.eks. rød og gul eller rød og blå.
  • Hvis du har noen spiselige blomster i hagen, som stemor- eller jordbærblomster, så bruk gjerne disse som en ekstra pynt.
  • Hvis du ikke får plass til all kremen eller alle bærene på kaken, serverer du dem i skåler ved siden av, så gjestene kan forsyne seg med litt ekstra.
  • Hvis du ikke ønsker å forme kaken som en skål kan du benytte den samme oppskriften til å lage en vanlig pavlova. Tegn en sirkel som er 26 cm i diameter, og kort ned steketiden til 60 minutter.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet Norgesglasset på NRK P1