Pavlova – til oppskrift fra Lise Finckenhagen

Pavlova fra Lise Finckenhagen – pyntet i 17. mai-farger med krem, blåbær, jordbær og bringebær. Litt sitrusskall er også et fint tilskudd til fargepaletten.

Foto: Hanne Hoftun / NRK

Pavlova

Her finner du Lise Finckenhagens oppskrift på pavlova. Hun lager den klassiske versjonen med marengsbunn som pyntes med pisket krem og friske bær – men har også tips til hvordan du kan lage pavlova med sjokolademarengs.

Slik gjør du

Oppskrift på pavlova:

Varm stekeovnen til 180 grader.

Pass på at bollen og vispen er helt rene, og bruk helst en stålbolle. Egghvitene må ikke ha rester av eggeplomme i seg – det kan gjøre det vanskelig å piske hvitene stive.

Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter, salt og litt av sukkeret til en myk marengs (skum) ved middels hastighet. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt. Øk hastigheten, og pisk til blandingen er blitt en tykk, blank og stiv marengs. Vend til slutt inn maizena og eddik.

Form en passe stor, rund marengskake på et stekebrett kledd med bakepapir. Sett marengsen inn i ovnen, senk temperaturen til 150 grader og stek pavlovaen i cirka en time. Den skal bli helt sprø utenpå, og myk som krem inni.

Lukk opp ovnsdøren og avkjøl pavlovaen inne i stekovnen. Den skal ha romtemperatur før når du tar den ut.

Slik pynter du pavlova:

Legg marensbunnen forsiktig over på et serveringsfat. Dekk maregnsbunnen med myk, pisket krem og masse bær. Lise Finckenhagen har brukt jordbær, bringebær og blåbær. Pavlova bør serveres like etter at den er pyntet.

Du kan også pynte pavlovaen med revet sjokolade, spiselige blomster og oppskråret frukt.

Tips

  • Du kan lage flere små marengser i stedet for én stor. Steketiden blir da kortere – ned mot 25 minutter til en halvtime.
  • Hvis du tilsetter en spisekje kakao og 50 gram hakket sjokolade i marengsen, får du sjokolademarengs.
  • Bunnen til pavlova kan bakes i god tid i forveien. Den kan oppbevares i kald stekeovn, eller du kan pakke den inn i et kjøkkenhåndkle.

Andre oppskrifter på pavlova:

Pavlova er oppkalt etter den russiske danseren Anna Pavlova.

Kilde: Lise Finckenhagen