Påskeboller

Bollene er pyntet med melisglasur som er tilsatt konditorfarge. La gjerne barna få bli med å pynte.

Foto: Marit Hegle

Påskeboller

Disse fargerike fine bollene er fylt med deilig vaniljekrem. Hvis du ikke har konditorfarge, eller ikke ønsker å pynte som på bildet, kan du gi bollene et lite dryss av melis like før servering. Det smaker like godt.

Slik gjør du

Del opp smøret i små terninger og sett det på kjøkkenbenken slik at det blir romtemperert. Kok opp melk og melis i en kjele. Når det koker fjerner du kjelen fra varmen og lar melken kjøle seg ned til romtemperatur.

Bland 400g hvetemel med kardemomme og vaniljesukker. Hvis du bruker tørrgjær så blander du den sammen med melet. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den over i melken og rører slik at den løser seg fint opp. Hell melken over melet og bland godt. Bruk gjerne en mikser med eltekrok. Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper bollen. Elt videre, gjerne i 10 minutter til deigen blir myk og elastisk. Tilsett romtemperert smør og elt videre til alt smøret er jevnt fordelt og deigen igjen er myk og elastisk.

Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.

Del deigen i cirka18-20 emner. Trill ut runde boller. Trykk bollene helt flate og fordel en god klump (cirka en stor spiseskje) med vaniljekrem på midten av hver flate bolle. Pakk deigen rundt vaniljekremen og klem godt sammen. Snu bollen slik at skjøten kommer ned. Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett, og la de etterheve i cirka 30 minutter. Dekk bollene med plastfolie mens de hever.

Pensle bollene med et sammenvispet egg før du steker dem midt i ovnen på 230 grader i cirka 8 minutter. Følg med slik at de ikke blir for mørke. Avkjøl bollene på rist.

Når bollene er helt avkjølte, rører du sammen litt melisglasur med vann i 3 skåler. Tilsett litt forskjellig konditorfarge i skålene. Fordel den fargede glasuren i sprøyteposer og lag fine mønster på bollene. La gjerne barna få bli med.

Tips

Hvis du skal fryse bollene, smaker de best hvis du fryser bollene uten melisglasuren. Da kan du varme dem i stekeovnen i et par minutter på 200 grader før du avkjøler dem og pynter med glasur.

Kilde: Marit Hegle