Laster innhold, vennligst vent..
Pai med ost, skinke og asparges

Aspargespai med skinke og ost.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Pai med ost, skinke og asparges

Lise Finckenhagen serverer pai med kokt skinke, lettstekte asparges og vårløk. Hun bruker crème fraîche i fyllet og i dressingen ved siden av. Det gir en frisk og syrlig smak.

Slik gjør du

Mørdeig

Enten: Del smøret i biter og kjør mel og smør sammen i en hurtigmikser til alt smøret er finfordelt i melet. Tilsett vann og kjør til deigen har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet og hvile en times tid.

Eller: Skjær kaldt smør i små terninger og smuldre det raskt sammen med melet. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen til den akkurat har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet å hvile en times tid.

Og så: Kjevl ut og kle formen (cirka 24-26 cm i diameter) med deigen. Press deigen godt inntil sidene og la den henge litt over kanten, skjær vekk det overflødige. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paibunnen ved 200 grader i cirka 20 minutter. For å være sikker på at deigen holder seg på plass i formen, kan du dekke bunnen med bakepapir for så å fylle på med tørkede erter eller bønner. Løft ut ertene/bønnene etter 15 minutter og stek videre i 5 minutter.

Fyll

Snitt eller grovhakk vårløken. Skjær av den nederste trevlete delen på aspargesen. Tykke asparges kan skrelles fra midten og ned og deles i to på langs. Stek aspargesen ett lite minutt i en stor varm stekepanne med litt olivenolje, krydre med en klype salt og løft alt over på en tallerken så lenge.

Stek (fres) vårløken lett i stekepannen og ha det over i paibunnen sammen med revet ost, skinke og asparges.

Visp sammen crème fraîche og egg, og smak til med salt og pepper. Hell blandingen over i fyllet i paibunnen og stek paien ved 180 grader i cirka 45 minutter. Paien skal blåse seg litt opp og virke fast når du rister på den.

Tips

  • Server paien med en crème fraîche dressing og en frisk tomatsalat ved siden av.
  • Crème fraîche dressing: Crème fraîche smakt til med noen dråper sitronsaft, salt og kvernet pepper, og tilsett gjerne hakkede friske urter som gressløk, kjørvel, basilikum, estragon eller persille.
  • Erstatt 100 g av osten med blåskimmelost, fetaost eller chèvre, eller bruk en blanding av flere typer ost. Kanskje har du noen rester du kan bruke opp?
  • Kokt skinke kan erstattes med bacon som skjæres i små biter og sprøstekes før det has over i paibunnen.
  • Store lakseterninger eller stekt kylling i biter er også en mulighet.
  • Vårløk kan erstattes med purre, spinat eller små brokkolibuketter.
  • Hakkede frisk urter kan også blandes i fyllet.
  • Oppskrift: Potetsalat med egg, syltet rødløk og rabarbra

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+