Ostekake med pepperkaker og klementingelé

Geléen på toppen av ostekaken laget av ferskpresset klementinjuice. Det er litt arbeid, men gir en veldig god, frisk og ekte smak.

Foto: Marit Hegle

Ostekake med pepperkakebunn og klementingelé

Marit Hegles ostekake har smaker som minner om jul. Kaken er et godt alternativ til dessert.

Slik gjør du

Pepperkakebunn

Knus kjeksene så godt du kan, gjerne i en hurtigmikser eller ved å plassere kjeksene i en stor plastpose og rull et kjevle over kjeksene til de er helt knuste. Bland inn kanelen. Smelt smøret og bland det med kjeksene.

Press blandingen ned i en rund kakeform på 22-24 centimeter. Det er en fordel å bruke en form med avtagbar bunn, eventuelt en løs kakering.

Ostefyll

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Bland seterrømme, kremost, sukker og vaniljesukker til en jevn masse. Pisk fløten til en løs krem i en egen bolle.

Varm opp klementinjuicen i en kjele til den så vidt begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen, klem vannet av gelatinplatene og løs dem opp i den varme klementinjuicen. Hell juicen over i en kopp og vent til den er romtemperert. Da heller du den sakte over i osteblandingen mens du rører hurtig.

Bland så halvparten av den piskede kremen inn i ostemassen. Når den er jevnt blandet rører du inn resten av kremen.

Fordel ostekremen over kjeksbunnen. Avkjøl ostekaken i kjøleskap i minst 2 timer før du har på gelé.

Klementingelé

Løs opp gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter. Varm opp cirka 0,5 dl av klementinjuicen sammen med sukkeret i en kjele til den så vidt begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen, klem vannet av gelatinplatene og løs dem opp i den varme juicen. Når gelatinen er helt oppløst rører du inn resten av klementinjuicen. Rør godt slik at gelatinen blir jevnt fordelt.

La geleen stå på benken til du ser at den nesten begynner å stivne. Da heller du den forsiktig over ostekaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet og la den stå til geleen har stivnet helt, det tar et par timer.

Pynt etter eget ønske, pepperkaker og julegodt passer fint.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet Norgesglasset/NRK P1