Ostegratinert blomkål

Lise Finckenhagen har brukt coppaskinke, italiensk spekeskinke fra svinenakke, til ostegratinert blomkål.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Ostegratinert blomkål

Ostegratinert blomkål er en klassiker som Lise Finckenhagen har gjort litt annerledes. I stedet for å koke hele blomkål steker hun blomkålbuketter i ovnen. Ostesausen lages med tre sorter ost.

Slik gjør du

Rens blomkålen og del den i grove buketter/biter. Ha blomkålen utover i en langpanne eller på et stekebrett. Drypp over olivenolje, tilsett knuste hvitløkfedd (la skallet være på) og noen urtekvaster. Press over sitronsaft og krydre med salt og pepper. Vend alt godt sammen, og stek blomkålen ved 210 grader i ca. 20-25 minutter, eller til blomkålen er mør i midten og stekt på utsiden. Steketiden vil variere litt i forhold til størrelsen på blomkålbukettene/bitene.

Løft blomkålen over i en passende ildfast form. Det er fint hvis blomkålen ligger ganske tett. Fjern eventuelle urtestilker. Hvitløken kan du klemme ut av skallet og ha over i formen med blomkålen.

Ostesaus

Riv hvitost, blåmuggost og parmesan. Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte. Gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i to minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn revet hvitost eller cheddar, blåmuggost og halvparten av parmesanen. Smak sausen til med muskat og kvernet pepper. Kanskje det også er nødvendig med en klype salt.

Ostegratinert blomkål

Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av parmesanen. Gratiner herligheten i ovnen ved 220 grader i cirka tolv minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.

Topp det hele med skinke eller bacon, hvis du ønsker det, og dryss over finsnittet vårløk eller hakkede urter.

Tips

  • Å bake blomkål i ovnen kan brukes i mange andre sammenhenger.
  • Ostesausen kan du bruke til mer enn blomkål.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+