Surdeigsbrød med fint mønster i skorpen.

Skjær mønster i deigen med en skarp kniv, da bestemmer du hvordan skorpen skal sprekke.

Foto: Fra TV-serien Jespers bakskola / SVT

Saftig surdeigsbrød

Smakfullt surdeigsbrød etter alle kunstens regler.

Slik gjør du

Oppskrift på surdeig.

Bland alle ingredienser utenom salt i en kjøkkenmaskin i cirka 10 minutter, for hånd i 20–25 minutter.
Tilsett så saltet og bland i 3–5 minutter til, for hånd i 5–6 minutter.

Ha olje i en plastbolle, legg i deigen og sett på lokk. La den stå en time.
Kna og brett deigen og la den ligge en time til i bollen med lokk.
Kna og brett deigen en gang til og la den ligge i bollen med lokk i 40 minutter.

Hell ut deigen på et melet bord og form forsiktig til et brød uten å presse ut luften.
Legg deigen i melet kurv eller i en kurv med et melet håndkle. La kurven med deigen stå i kjøleskapet i minst 12 timer, helst 40–50 timer.

Sett ovnen på så varmt som mulig, 250–260 grader, ikke varmluft. Bruk en bakestein/pizzastein i ovnen.

Når ovnen har nådd ønsket temperatur lempes deigen forsiktig ut av kurven og over på en bakespade eller lignende. Vær forsiktig så ikke deigen synker sammen.
Snitt mønster med en skarp kniv, da bestemmer du selv hvor brødet skal sprekke.
Åpne ovnen og før deigen forsiktig over på den varme bakesteinen. Spray med vann og lukk døren fort.
Senk temperaturen til cirka 220 grader og stek brødet i 45–55 minutter, avhengig av ovnen.

Kilde: Jesper Långström i Jespers bakskola/SVT