Slik gjør du
Dag 1-3
Bland 35-37 graders vann med mel og revet eple i et glass med lokk.
Sett glasset på en varm plass, helst 26-30 grader i tre dager.
Få fortgang på gjæringen ved å røre rundt med sleiv en gang hver dag.
Dag 4
Skrap grunnsurdeigen over i en stor bolle. Fyll på med rugmel og vann som er 35 grader. Rør godt sammen.
Sett på lokk eller dekk bollen med folie. Sett den i et døgn i samme temperatur som før.
Dag 5
Surdeigen er klar til å oppbevares i kjøleskap til den skal brukes.
Mat surdeigen hver fjerde dag ved å tilsette litt rugmel og litt varmt vann. La surdeigen stå på et varmt sted, cirka 30 grader, til den begynner å boble litt. Sett den så i kjøleskapet og mat den igjen om fire dager.
Tips
Bruk surdeigen i Jespers saftige surdeigsbrød.
Kilde: Jesper Långström i Jespers bakskola/SVT