Omelett

Åpen, lukket eller snittet? Omeletten på bildet er lukket – og den kan du fylle med det du vil; skinke, ost, grønnsaker, urter eller litt av alt.

Foto: Colourbox

Omelett

Omelett er både næringsrikt og godt. Kokk Inge Johnsen har oppskriften på både åpen, lukket og snittet omelett.

Slik gjør du

Pisk ingrediensene godt sammen.

Kunsten er å variere fyll til omeletten. Her er det mulighet til å leke seg. Det er i hovedsak tre omeletter: åpen, lukket og snittet. (Det er også en fjerde omelett: dessertomeletten, men den er ikke omtalt her).

Åpen omelett

Stek den forsiktig på ene siden med litt lett omrøring slik at eggerøra renner under og blir stekt. Mens omeletten fortsatt er bløt på toppen, legger du alt det gode på toppen: skinke, reker, kylling, kokte eller stekte poteter, tomater, paprika, løk, sjampinjong osv. Sett omeletten i ovnen på 180°C til omeletten akkurat har stivnet på toppen. Du kan også gjøre det enkelt: Sette et lokk over panna - og la den steke ferdig på stekeplata, men husk å bruke svak varme så den ikke svir seg.

Lukket omelett

Stek omeletten mens du rører litt og lar røra renne under og stivne. Pass på at varmen ikke er for høy og at du hele tiden rister litt på panna. Legg alt det gode du måtte ha klart på den ene halvdelen, og brett så over den andre. Vend omeletten over på et serveringsfat, og server med salat og brød.

Snittet omelett

Du gjør akkurat det samme som med lukket, men legger ikke i fyllet før etter at du har brettet den sammen. Du snitter et stykke på toppen av omeletten, og legger i alt fyllet i snittet før servering.

Tips

Når du steker omelett, la panna være varm i starten, men la så temperaturen i synke. Stek så på jevn varme til eggene har stivnet. Da får du en gyllen omelett. Husk: øvelse gjør mester!

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset.