NRK Meny
Melkesyregjæret kålrot og blåbærchutney med chili

Melkesyregjæret kålrot og blåbærchutney med chili.

Foto: Eva Robild / SVT

Melkesyregjæret kålrot

Tareq Taylors oppskrift på melkesyregjæret kålrot (eller kålrabi) – og hans tre beste tips for at du skal lykkes med melkesyregjæringen.

Slik gjør du

Kok opp vann, salt og eddik. Rør til saltet har løst seg opp. La laken stå til avkjøling.

Vask og skrell kålroten. Skjæres i staver, omtrent to centimeter tykke. Skyll dillkronene godt.

Bland kålrot, dillkroner, chili og korianderfrø i en helt ren glasskrukke eller plastboks. Hell over avkjølt lake og sett på tett lokk.

Sett glasset mørkt i romtemperatur, 18-20 grader, i to til tre dager, så gjæringen kan komme i gang. Sett så glasset litt kjøligere, omtrent 15 grader, i 14 dager. La så glasset stå i kjøleskapet i tre-fire uker så smaken får utvikle seg. Kålroten blir best om den får stå en måned.

Tips

Glasset som brukes til melkesyregjæring bør være mørkt. Men det holder med et gjennomsiktig når du setter glasset mørkt. Dessuten er det viktig å bruke salt uten jod. Jod dreper bakterier, og når vi skal få gjæringen i gang trengs de bakteriene. I tillegg er det aller best å bruke økologiske grønnsaker, mener Tareq Taylor.

Kilde: Tareq Taylor i tv-serien Hygge i hagen/SVT