Marokkansk lår av kje

Steker du låret til det er rosa, får du et saftig og godt kjøtt.

Foto: Rolf-Anders Vollan / «Det glade kjøkken»

Marokkansk lammelår

Gjør en vri og disk opp med et marokkansk lammelår. Spisskummen, kanel og ingefær skaper et spennende smaksbilde som passer ekstra godt til lammekjøtt. Er du så heldig at du får tak i kjelår, kan du gjerne bruke det i denne oppskriften.

Slik gjør du

Marinade

Legg kjøttet i marinade dagen i forveien, slik at smakene trekker godt inn i låret.

Skrell løk og ha den i en foodprosessor sammen med salt, pepper, spisskummen, ingefær, kanel og olivenolje. Kjør sammen til du har en tykk puré som kan gnis utover kjøttet. Spe på med mer olje ved behov. Du kan også bruke hakkebollen til stavmikseren om du har.

Dekk til kjøttet og sett det i kjøleskapet i 12–20 timer.

Steke låret

Siden låret er større enn en stekepanne, kan det være vanskelig å brune det. Legg det derfor over i en ildfast form og hell i både juice og vann. Sett formen forholdsvis høyt i ovnen og skru den på 250 grader med påskrudd grillfunksjon/grillelementer. Nå ønsker vi kun å gi låret litt farge, så pass på at det ikke blir brent. Beregn cirka 6–8 minutter, avhengig av ovn.

Skru ovnen ned til 75 grader, vanlig over og undervarme. La ovnsdøren være åpen noen minutter for en hurtigere nedkjøling. Sett så formen inn nest nederst i stekeovnen og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av låret.

Lammelåret eller kjelåret er ferdig når det har en kjernetemperatur på rundt 65 grader (65-70 grader for medium stekt). Beregn cirka 4 timer, men vær obs på at dette vil variere.

For et mest mulig saftig resultat bør det ferdigstekte kjøttet få hvile i 30 minutter før du skjærer i det. Server gjerne med en marokkansk couscoussalat og glaserte gulrøtter.

Lår av lam eller kje med couscous og gulerøtter
Foto: Rolf-Anders Vollan / «Det glade kjøkken»

Oppskrift på couscoussalat

Oppskrift på glaserte gulrøtter

Tips

Dersom du er glad i fløtegratinerte poteter, passer det også utmerket til.

Oppskrift på fløtegratinerte poteter.

Kilde: Rolf-Anders Vollan «Det glade kjøkken»