Det er 22 år siden Nitimen kåret Kvæfjordkaken til Norges nasjonalkake. Vi i NRK ville se om den fortsatt holder stand når nye generasjoner vokser opp og vaner endrer seg.
Vi ba publikum om å nominere sin favorittkake. Det kom inn nesten 800 innspill.
11 knallgode kaker ble plukket ut av en jury til å delta i finalen. Juryen bestod av programleder Ulrikke Brandstorp og dommerne André Løvaas og Marthe Kilen fra Bakemesterskapet.
Og avstemningen ble en thriller. Kun ett prosentpoeng skiller første- og andreplassen!
På tredjeplass
Med 11 prosent av stemmene ble ostekake kåret til den tredje mest populære kaken.
Andreplassen
Det holdt nesten, men bare nesten. Suksessterte, også kalt gul kake, kom på andreplass. Kaken med nøttebunn og gul smørkrem fikk 16 prosent av stemmene.
Vinneren!
Med en kremlengde foran de andre utroper vi Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake, til Norges favorittkake! 17 prosent stemte på denne klassikeren.
Skikkelig spennende
– Jeg var veldig spent på om noen av de «nyere» kakene kunne slå ut denne gamle klassikeren, sier Ulrikke Brandstorp som er med i juryen og programleder i Bakemesterskapet
– Det ble en utrolig jevn konkurranse. Nå er det lenge siden jeg har spist denne kaka. Mulig jeg skal bake selv i helga, ler Ulrikke.
Overrasket
Dommer i Bakemesterskapet, Marthe Kilen, er overrasket over at det var Kvæfjordkaken som vant.
– Ja, jeg er egentlig det. Følte at det var på høy tid med en ny favoritt og håpet egentlig på det, sier hun.
Konditoren sier at det likevel er mye godt med Verdens Beste.
– Det er jo en god kake, og den er relativt enkel å få til. Den har en saftig kakebunn, sprø og herlig marengs og fløyelsmyk vaniljekrem med ekte vanilje. Jeg synes det er ekstra godt med litt friske bær inni, sier hun.
Fridde da kaka ble servert
Ulf Oppegård har mer å takke favorittkaka for enn de fleste:
– Jeg skulle besøke foreldrene til dama for første gang. Det viste seg at det var farens bursdag, hele familien var samla i Askvoll og det ble servert Kvæfjordkake.
– Den var utrolig god og jeg spurte om hun kunne lage slik kake. Da hun bekreftet det, fridde jeg der og da med hele familien til stede. Det blei veldig stille rundt bordet, men vi ble lykkelig gift, ler Ulf.
Crispy og god
Man trenger derimot ikke å ha bodd i Norge i lang tid, eller være fra Harstadregionen for å få et godt forhold til kvæfjordkake.
– Det er en veldig god kake. Jeg har servert den selv, men ikke laget den, sier Kanita Sulejmanovic, som er fra Sverige, men kom til Norge for åtte år siden.
Hva er det beste du ved med kaken?
– Det er den crispye delen. Den midterste delen er litt søt, synes jeg, mens den øverste delen er veldig god, og mandelen oppå, selvfølgelig.
Ulf Oppegård er derimot ikke den eneste som har et litt ekstra spesielt forhold til kvæfjordkaken.
Kvæfjord på kartet
– I 1978, da vi giftet oss, så ble det servert «verdens beste» på kakebordet. Senere ble den hetende kvæfjordkake. Den er en av våre favorittkaker, absolutt, sier Hans Viggo Haugan om ekteparets første møte med kaken.
Er det litt spesielt at den er fra området?
– Den setter jo Kvæfjord på kartet, på en positiv måte, når nesten hele landet kjenner til kaken, og sikkert har smakt den, sier kona Berit. Det er litt stas synes jeg.
Slik skal kaka være
På Obs Kafe i Harstad, er ikke Karin Jacobsen, som har servert kaken til sultne besøkende i snart 24 år, i tvil om hva som kjennetegner en god kvæfjordkake.
– Det er en god bunn og en god krem inni. Bunnen må ikke være for seig, det er ikke bra, den må være porøs, sier Jakobsen, og forteller at de selger mye kvæfjordkake, hver dag.
- Og vil du kaste deg på bakefeberen kan du finner mange nye og gode oppskrifter fra Bakemesterskapet.