Hopp til innhold

Her er Norges favoritt­kake

Kampen om førsteplassen ble uhyre jevn. Til slutt skilte det bare ett prosentpoeng.

Tre kaker, ostekake, kvæfjordkake og suksesskake, satt sammen til ett bilde

Tre kaker som er helt i toppen blant nordmenns favorittkaker.

Foto: Marit Hegle, Rolf-Anders Vollan og Tone G. Johannesen / NRK

Det er 22 år siden Nitimen kåret Kvæfjordkaken til Norges nasjonalkake. Vi i NRK ville se om den fortsatt holder stand når nye generasjoner vokser opp og vaner endrer seg.

Vi ba publikum om å nominere sin favorittkake. Det kom inn nesten 800 innspill.

Les også Her er finalistene

Ulrikke Brandstorp og en rosa kake med bringebær. Grønn bakgrunn.

11 knallgode kaker ble plukket ut av en jury til å delta i finalen. Juryen bestod av programleder Ulrikke Brandstorp og dommerne André Løvaas og Marthe Kilen fra Bakemesterskapet.

Og avstemningen ble en thriller. Kun ett prosentpoeng skiller første- og andreplassen!

På tredjeplass

Ostekake med pepperkaker og klementingelé

Ostekake er blant nordmenns topp tre favoritter

Foto: Marit Hegle

Med 11 prosent av stemmene ble ostekake kåret til den tredje mest populære kaken.

Oppskrift på ostekake

Andreplassen

Gul påskekake

Suksessterte tok andreplassen i kåringen

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Det holdt nesten, men bare nesten. Suksessterte, også kalt gul kake, kom på andreplass. Kaken med nøttebunn og gul smørkrem fikk 16 prosent av stemmene.

Oppskrift på suksessterte

Vinneren!

Kvæfjordkake, også kalt verdens beste, med mandler drysset over kremen.

Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake er nordmenns kakefavoritt

Foto: Rolf-Anders Vollan

Med en kremlengde foran de andre utroper vi Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake, til Norges favorittkake! 17 prosent stemte på denne klassikeren.

Oppskrift på Verdens beste

Skikkelig spennende

– Jeg var veldig spent på om noen av de «nyere» kakene kunne slå ut denne gamle klassikeren, sier Ulrikke Brandstorp som er med i juryen og programleder i Bakemesterskapet

Ulrikke Brandstorp holder en donut fram mot kamera og smiler med munnen åpen.

Ulrikke Brandstorp er med i juryen for Favorittkaken.

Foto: JULIA MARIE NAGLESTAD / NRK

– Det ble en utrolig jevn konkurranse. Nå er det lenge siden jeg har spist denne kaka. Mulig jeg skal bake selv i helga, ler Ulrikke.

Overrasket

Dommer i Bakemesterskapet, Marthe Kilen, er overrasket over at det var Kvæfjordkaken som vant.

– Ja, jeg er egentlig det. Følte at det var på høy tid med en ny favoritt og håpet egentlig på det, sier hun.

En trio står samlet og smiler til kamera. Mannen til venstre har på seg hvit kokkefrakk og svart sixpence og har armene i kors. Til høyre står en kvinne med rosa hår, også med armene i kors og med hvit kokkefrakk. Hun lener seg litt mot programlederen i midten. Hun har langt brunt bølget hår og er iført en oransje-blomstrete kjole.

Marthe Kilen er dommer i Bakemesterskapet sammen med André Løvaas.

Foto: Anders Myhr Nielsen / NRK

Konditoren sier at det likevel er mye godt med Verdens Beste.

– Det er jo en god kake, og den er relativt enkel å få til. Den har en saftig kakebunn, sprø og herlig marengs og fløyelsmyk vaniljekrem med ekte vanilje. Jeg synes det er ekstra godt med litt friske bær inni, sier hun.

Fridde da kaka ble servert

Ulf Oppegård har mer å takke favorittkaka for enn de fleste:

– Jeg skulle besøke foreldrene til dama for første gang. Det viste seg at det var farens bursdag, hele familien var samla i Askvoll og det ble servert Kvæfjordkake.

– Den var utrolig god og jeg spurte om hun kunne lage slik kake. Da hun bekreftet det, fridde jeg der og da med hele familien til stede. Det blei veldig stille rundt bordet, men vi ble lykkelig gift, ler Ulf.

Bryllupsbilde av Ruth Askevold Oppegård og Ulf Oppegård

Ble godt gift: Ulf Oppegård fridde på direkten da han fikk vite at kjæresten kunne lage Kvæfjordkake.

Foto: Privat

Crispy og god

Man trenger derimot ikke å ha bodd i Norge i lang tid, eller være fra Harstadregionen for å få et godt forhold til kvæfjordkake.

Det er en veldig god kake. Jeg har servert den selv, men ikke laget den, sier Kanita Sulejmanovic, som er fra Sverige, men kom til Norge for åtte år siden.

Hva er det beste du ved med kaken?

– Det er den crispye delen. Den midterste delen er litt søt, synes jeg, mens den øverste delen er veldig god, og mandelen oppå, selvfølgelig.

Kvæfjordkake. Kanita Sulejmanovic med sønnen Ayden.

Kanita Sulejmanovic med sønnen Ayden.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Ulf Oppegård er derimot ikke den eneste som har et litt ekstra spesielt forhold til kvæfjordkaken.

Kvæfjord på kartet

I 1978, da vi giftet oss, så ble det servert «verdens beste» på kakebordet. Senere ble den hetende kvæfjordkake. Den er en av våre favorittkaker, absolutt, sier Hans Viggo Haugan om ekteparets første møte med kaken.

Er det litt spesielt at den er fra området?

Den setter jo Kvæfjord på kartet, på en positiv måte, når nesten hele landet kjenner til kaken, og sikkert har smakt den, sier kona Berit. Det er litt stas synes jeg.

Kvæfjordkake. Ekteparet Hans Viggo og Breit Haugan.

Hans Viggo og Berit Haugan har Kvæfjordkake som en av sine favoritter.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Slik skal kaka være

På Obs Kafe i Harstad, er ikke Karin Jacobsen, som har servert kaken til sultne besøkende i snart 24 år, i tvil om hva som kjennetegner en god kvæfjordkake.

Det er en god bunn og en god krem inni. Bunnen må ikke være for seig, det er ikke bra, den må være porøs, sier Jakobsen, og forteller at de selger mye kvæfjordkake, hver dag.

Kvæfjordkake. Karin Jakobsen på Coop OBS Kafé.

Karin Jakobsen har servert utallige Kvæfjordkaker.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK