Kvæfjordkake, også kalt verdens beste, med mandler drysset over kremen.

«Verdens beste», eller Kvæfjordkake ble kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere i 2002.

Foto: Rolf-Anders Vollan

«Verdens beste» – Kvæfjord­kake

«Verdens beste» er tradisjonsrik kake. Den blir også kalt Kvæfjordkaken, og ble kåret til Norges nasjonalkake i «Nitimen» for over 20 år siden. Klassisk på kakebord i bursdager, konfirmasjoner, bryllup og fest.

Slik gjør du

Kakebunn

Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft.
Visp romtemperert smør og sukker lyst og luftig. Ha i eggeplommene, én om gangen mens du visper godt mellom hver plomme.

Bland hvetemelet med bakepulveret. Sikt i halvparten av melet, ha i melken og vend sammen med en slikkepott. Sikt i resten av melet og vend sammen.

Smør kakebunnen utover et bakepapirkledd stekebrett, til du har et stort rektangel som går et par cm innenfor kantene på stekebrettet.

Marengs

Nå er det viktig at du ikke har det minste spor av eggeplomme i eggehvitene, og at utstyret du skal bruke er rent og helt uten fettpartikler. Et godt tips er å gni en sitronskive over den rene bollen og vispen, og tørk bort med et kjøkkenpapir. Sitronen bidrar til å løse opp eventuelle fettrester.

Visp eggehvitene på medium hastighet til det begynner å danne seg myke topper. Skru opp hastigheten, og ha i sukker, bare litt om gangen. Fortsett å vispe mens du gradvis tilsetter mer av sukkeret.

Når du har tilsatt alt sukkeret, fortsetter du å vispe til marengsen er stiv og helt uten sukkerkorn. Marengsen skal ha en blank og myk konsistens.

Fordel marengsen jevnt utover kakebunnen. Strø over mandelflakene.

Vaniljekrem

Ha kremfløte, melk og sukker i en kjele. Del vaniljestangen i to og ha både frøene og belgen i fløteblandingen. Kok opp på lav varme. Rør underveis for å unngå at det brenner seg i bunnen. Skru av varmen og la det stå i 10 minutter.

Skill eggehviter fra eggeplommer. Ha eggeplommene i en bolle, ha i maisennaen og visp godt sammen. Hell fløteblandingen i en tynn stråle i eggene mens du visper.

Når fløteblandingen er blandet med eggene, skyller du kjelen du tidligere har brukt. Sil sausen tilbake i kjelen, for å fjerne vaniljebelg og eventuelle klumper.

Kok opp på lav varme og under omrøring. Sausen vil tykne underveis, så pass på at den ikke brenner seg i bunnen. Når det begynner å boble litt i kjelen, tar du bort kjelen fra platen. Ved for hard varme vil kremen sprekke.

Ha den varme vaniljekremen i en skål, og legg plastfolie på toppen av den for å unngå snerk. Avkjøl i kjøleskap.

Steking

Stek kaken midt i ovnen i 30–40 minutter. Steketiden varierer fra ovn til ovn. Tar du kaken ut for tidlig, kan marengsen kollapse. Får toppen veldig mye farge mot slutten av steketiden kan du flytte den lenger ned i ovnen.

Ta kaken ut av ovnen, og la den avkjøle seg helt i formen.

Montering

Del kaken i to på tvers, i like store deler. Legg den ene bunnen, med marengsen ned, på et serveringsfat.

Visp opp den kalde vaniljekremen, slik at det er enklere å blande den med kremen etterpå. Visp deretter kremfløten til myk krem. Ha i vaniljekremen, og visp den lett sammen. Synes du kremen er litt tynn kan du vispe den forsiktig etter vaniljekremen er tilsatt. Pass på at du ikke pisker den for mye.

Bre vaniljekremen utover kakebunnen på fatet. Legg den andre kakebunnen oppå, slik at marengsen er vendt opp, og bunnen ligger ned mot vaniljekremen.

Sett kaken kaldt frem til servering.

Tips

Noen liker å ha noen romdråper i vaniljekremen, andre synes det er godt med friske bær sammen med fyllet.

Om du vil lage en enklere variant kan du også kjøpe ferdig vaniljekrem, men hjemmelaget smaker alltid best.

For et best mulig resultat, er det lurt å bruke romtemperert smør og egg.

Monter helst kaken samme dag som den skal serveres, så holder marengsen seg mest mulig sprø.

"Verden beste"- også kalt Kvæfjordkaken.

«Verdens beste» er ikke bare god, men og overraskende enkel å lage.

Foto: Rolf-Anders Vollan / Det glade kjøkken

Kilde: Rolf-Anders Vollan fra «Det glade kjøkken»