Kremboller med sjokolade

Boller med sjokolade på toppen og vaniljekrem i midten.

Foto: Marit Hegle

Kremboller

Bollene smaker veldig godt med sjokolade på toppen og raust med vaniljekrem inni.

Slik gjør du

Oppskriften gir 15 boller.

Boller

Kutt opp smøret i små terninger og legg dem utover på en tallerken slik at de blir romtemperert.

Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er cirka 37 grader. Rør inn sukkeret i melken. Smuldre gjæren i melken, og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen blir for klissete tilsetter du litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bitte litt klissete på fingrene.

Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Del deigen i 15 like emner, trill runde boller og fordel på to bakepapirkledde stekebrett. Klem bollene litt flate. Bollene etterheves i cirka 30 minutter.

Pensle bollene med et sammenvispet egg. Stek dem på 225 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter. Jeg liker bollene best når de ikke er for mørke.

Avkjøles på rist.

Vaniljekrem

Når bollene er avkjølte lager du fyllet. Start med å legge gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter.

Pisk en bløt krem av 1,5 desiliter fløte og melis. Pass på at du ikke pisker for mye. Stopp med en gang kremen klarer å holde formen. Da får du en god og myk krem.

Varm opp 0,5 desiliter fløte i en kjele til den begynner å ryke. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Avkjøl til romtemperatur.

Bland de fløten med gelatin med den mykt piskede kremen, mens du pisker på medium hastighet. Når kremen er jevn og fast rører du inn vaniljekremen. Hvis kremen er litt bløt lar du den stå i kjøleskapet et par minutter til den blir fastere.

Fordel kremen i en sprøytepose med en stor rund tipp. Del bollene i to og fordel godt med krem på bunnen av bollene. Hvis du ikke har sprøytepose så kan du fordele kremen med to skjeer.

Sjokolade på toppen

Smelt sjokoladen sammen med delfiafettet på svak varme i mikrobølgeovn eller i et vannbad. Delfiafettet kan sløyfes, men det gjør sjokoladen mer tyntflytende og lettere å få pent på bollene. Stryk sjokoladen utover toppen på hver bolle. Legg bolletoppene tilbake oppå de kremfylte bollebunnene.

Tips

Erfaringsmessig kan det være en fordel å spise disse bollene med kniv og gaffel.

Kilde: Marit Hegle