Kikertburger med tzatziki av rødbeter

Fargerike vegetarburgere.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Kikertburger med rødbete-tzatziki

Dersom du foretrekker en kjøttfri burger, prøv denne som er laget av kikerter. Piff opp med rødbete-tzatziki, syltet rødløk og gode sauser.

Slik gjør du

Kikertburger

Hell av laken på kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av. Klapp ertene tørre på et kjøkkenklede.

Kjør kikertene i en kjøkkenmaskin sammen med finhakket løk og hvitløk. Tilsett mel, spisskummen, knuste korianderfrø, chili og kardemomme. Kjør til alt er godt blandet. Tilsett urter og kjør blandingen litt til. Smak til med salt og kvernet pepper.

Form «farsen» til jevne burgere og oppbevar burgerne i kjøleskapet. Stek burgerne gylne i stekepannen i en god klunk olje før servering.

Burgerne kan eventuelt først stekes ferdig i panne for så å varmes igjen på grillen.

Server kikertburgerne i varme brød med salat, rødbete-tzatziki, marinert eller syltet rødløk, chilimajones og frisk koriander.

Rødbete-tzatziki

Riv agurken grovt på et rivjern. Ha agurken over i en sil og dryss over en god klype salt. La agurken marinere i 10–15 minutter og press mest mulig vann ut av agurken. (Bruk eventuelt et rent kjøkkenklede, legg den revne agurken på midten av kledet, pakk sammen og klem ut overflødig væske.)

Skrell og riv rødbeten fint, bruk den fine siden på rivjernet. Bruker du kokt rødbete kan du rive den litt grovere.
Hakk hvitløken, dryss over litt salt og mos hvitløken fint med en gaffel.

Bland sammen yoghurt, hvitløkmos, eddik, olivenolje og mynte. Rør inn agurk og rødbete, og smak til med salt og litt kvernet sort pepper.
La gjerne tzatzikien få stå en halvtimes tid før servering.

Chilimajones

Rør sammen ingrediensene til dressingen.

Mangosalsa

Rens og skjær mangoen i små terninger. Finhakk rødløk og chili. Bland sammen mango, rødløk og chili, og tilsett limesaft og hakket koriander.

Syltet rødløk

Rens og finsnitt rødløken. Kok opp eddik, sukker og vann. La laken småkoke til alt sukkeret er oppløst. Ha løken over i laken og gi det hele et oppkok. Hell alt over på et tett glass eller en boks med tett lokk.

Syltet løk kan gjerne forberedes god tid i forveien og blir best hvis den kan få ligge natten over. Den holder seg fint en ukes tid i kjøleskapet.

Limemarinert rødløk

Limemarinert rødløk er klar på få minutter. Rens og finsnitt løken og bland den sammen med limesaft, sukker og salt. La løken marinere i minst 5 minutter, og gjerne 20–30 minutter før bruk. Tilsett litt finhakket chili og/eller finrevet ingefær for ekstra smak.

Tips

Kikertburger med tzatziki på rødbeter

TIPS: Mariner ekstra grønnsaker som gulrot, agurk og reddiker i tynne skiver sammen med løken og topp kikertburgerne med blandingen.

Foto: JAN-KRISTIAN VIKEIANE SCHRIWER / NRK

Hvis du bruker kokte kikerter er det viktig å tørke kikertene ekstra godt etter at du har skylt dem nøye. Burgere laget av kokte kikerter får en mykere konsistens og må behandles forsiktig i pannen for ikke å ødelegge fasongen.

For en ekstra sprø stekeskorpe kan du drysse kikertburgerne med litt mel (eventuelt havremel) på begge sider før steking.

Kilde: Lise Finckenhagen i TV-programmet «Gratulerer med dagen!»