Karamell- og sjokoladeterte med flaksalt

Et lite stykke er nok. Karamell- og sjokoladeterten er mest søt, litt salt og litt mektig.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Karamell- og sjokoladeterte med flaksalt

– Flaksaltet gir en pirrende ekstra edge, sier Lise Finckenhagen. Saltet fremhever de andre smakene i karamell- og sjokoladeterten.

Slik gjør du

Terten stekes i en avlang terteform, ca. 10 x 35 cm.

Mørdeig

Kjør smør, mel og melis i en hurtigmikser til smøret er finfordelt i melet. Tilsett egg og kjør alt raskt sammen til en deig. Deigen bør arbeides minst mulig for å unngå at den trekker seg sammen under steking.
Ta deigen ut av maskinen og pakk den godt inn i plastfilm. La mørdeigen få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.

Temperer mørdeigen på kjøkkenbenken før utkjevling.
Kle terteformen med mørdeigen. Klem deigen forsiktig inntil og litt over kanten. Rull kjevla over slik at du fjerner overflødig deig. Prikk bunnen lett med en gaffel og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter før steking.

Varm ovnen til 180 °C.

Legg et stykke bakepapir over tertebunnen og fyll på med tørkede erter. Stek bunnen midt i ovnen i 15 minutter. Løft ut ertene og stek videre i ca. 10 minutter til bunnen blir gyllen og stekt. (Hvis det forkommer huller eller sprekker i den ferdigstekte bunnen kan de tettes med litt av mørdeigen som ble til overs.)

Karamell

Smelt en tredjedel av sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle under omrøring. Tilsett en tredjedel til av sukkeret og rør det godt sammen. Tilsett resten av sukkeret og rør til alt sukkeret har smeltet sammen til gyllen karamell. Pass hele tiden på temperaturen. Kok opp fløten og rør den inn i karamellen, vær forsiktig så du ikke brenner deg. La sausen koke noen få minutter til den har blitt tykk, jevn og klumpfri. Rør inn smøret. (Er det fortsatt klumper i karamellen kan du sile den.) Avkjøl karamellen til romtemperatur og hell den over i tertebunnen. Sett terten kaldt til karamellen har blitt fast.

Sjokoladekrem

Finhakk sjokoladen. Kok opp melk og fløte. Visp eggeplommer og sukker godt sammen. Hell den kokende fløtemelken over eggedosisen mens du visper i eggene. Sil blandingen over i en ny bolle og rør inn sjokoladen. Hell sjokoladekremen over karamellen og dryss over litt knust flaksalt. La terten stå kaldt til sjokoladekremen har stivnet.

Tips

Istedenfor å lage en stor terte kan du lage flere små.

Prøv med salte peanøtter i stedet for flaksalt.

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen»