Kanelblomster

Hver bolle er satt sammen av fem små boller, så de blir fine blomster.

Foto: Marit Hegle

Kanelbolle­blomster

En ny vri på kanelsnurrene. Bollene er formet som blomster og fylt med vaniljekrem, kanel og sukker.

Slik gjør du

Kutt opp smøret i små terninger og legg dem utover på en tallerken slik at de blir helt romtempererte.
Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bakebolle.
Varm opp melken til den er cirka 37 grader og rør inn sukkeret. Smuldre gjæren i melken, og rør til den er oppløst. Bland deretter melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete. Ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett egget og elt litt videre. Så tilsetter du smøret gradvis og elter videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete nå, blander du inn litt ekstra mel. Dekk bakebollen med plastfolie og hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted i cirka 50 minutter.

Del deigen i tre. Kjevle en del tynt, cirka 1–2 mm. Bruk et glass eller en metallutstikker på ca 5 cm i diameter til å stikke ut sirkler. Du behøver 5 sirkler for å lage en blomst.

På midten av hver sirkel legger du en liten bit meierismør og strør litt sukker og kanel over. Brett så hver sirkel over seg selv, slik at den blir en halvmåne. Knip sammen de to endene på halvmånen. Når du har laget 5 slike halvmåner som er knepet sammen, legger du dem sammen på et bakepapirkledd stekebrett med endene sammen inn mot midten. Klem sammen endene. Nå skal de 5 halvmånene til sammen ligne en blomst.

Gjenta prosessen med å lage blomster til du har brukt opp all deigen. Etter hvert som du har fylt opp et brett, dekker du det med plastfolie og lar blomstene etterheve i 30 minutter.

Før steking legger du litt vaniljekrem i midten av hver blomst, samt at du pensler dem med et sammenpisket egg.

Stekes på 220 grader over/undervarme i cirka 8 minutter. Stek kun ett brett av gangen.

Når bollene er helt avkjølte, rører du sammen litt melis med vann og pynter blomstene, gjerne i et fint mønster med en sprøytepose. Har du ikke sprøytepose så kan du brette et kremmerhus av bakepapir, eller ha glasuren i en plastpose og klippe et lite hull i hjørnet.

Brettingen av deigen er inspirert av maibollene til Elin Vatnar Nilsen.

Kilde: Marit Hegle